Člen ochranky střílel na palubě letadla s premiérem Andrejem Babišem.

Na palubě vládního letadla s českým premiérem Andreje Babišem (ANO) se střílelo. Omylem vystřelil člen vládní ochranky, když manipuloval se zbraní. Věc prošetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). 

„Chtěl jsem si sednout na místo a najednou se ozvala strašná rána. Vojáci mají předpisy, jak má ta ochranka se zbraněmi nakládat. Ten člen ochranky podle toho postupoval, ale při tom se to stalo,“ popsal premiér pro server Novinky.cz.

Premiér ani nikdo jiný nebyl zraněn. Náboj se měl zavrtat do nápojového vozíku. Trup letadla nebyl poškozený.

„Došlo k výstřelu ze služební zbraně příslušníka policie, tento výstřel byl s největší pravděpodobností nechtěný, nicméně okolnosti tohoto jednání budeme zjišťovat,“ uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Výstřel z pistole vyšel ještě před odletem z bruselského letiště zpátky do Prahy. Zbraň měla vystřelit ve chvíli, kdy ji člen ochranky odevzdával kapitánovi. Při kontrole zbraně vytáhl zásobník, v nábojové komoře však zůstala střela a zřejmě při ráně jistoty došlo k výstřelu.

Není to přitom první případ, kdy se střílelo na palubě vládního letadla. Podobná věc se stala také v červnu 1994 v letadle tehdejšího ministra obrany Antonína Baudyše. Tam ale náboj z hlavně zbraně bodyguarda prošel podlahou a poškodil nádrž vládního letounu mířícího do Švédska.

(pel)