Eurooptimistické "Progresívne Slovensko", jehož místopředsedkyní byla donedávna i slovenská prezidentka Čaputová (na fotografii), ovládlo eurovolby na Slovensku.

Eurooptimistické Progresívne Slovensko, ze kterého vzešla i prezidentka Čaputová, vede ve volbách do Evropského parlamentu na Slovensku. Výsledky voleb do EP jsou až do nedělního večera neveřejné, ale na Slovensku už byly zveřejněny neoficiální odhady výsledků. Podle nich na Slovensku zvítězila koalice Progresívne Slovensko/Spolu před vládní stranou Smer a Kotlebovou LSNS.

Na Slovensku proběhly volby 14 zástupců do europarlamentu už v sobotu. Podle zveřejněných odhadů v eurovolbách zvítězila koalice proevropských mimoparlamentních stran Progresívne Slovensko/Spolu se ziskem 20 procent hlasů.

„Děkujeme. Udělám vše proto, aby takto dopadly i parlamentní volby. Protože lidé si zaslouží lepší vládu,“ napsal na sociální síti předseda strany Spolu Miroslav Beblavý.

„Děkujeme voličům za důvěru,“ uvedl v reakci předseda Progresívneho Slovenska Michal Truban.

Proevropské „Progresívne Slovensko“ zřejmě nadále těží z březnového vítězství Zuzany Čaputové v prezidentských volbách.

Čaputová byla až do svého zvolení prezidentkou Slovenska místopředsedkyní strany Progresívne Slovensko. Do úřadu nastupuje 15. června a její první zahraniční cesta povede do Prahy.

Na druhém místě podle odhadů skončila vládní strana Smer, které mělo dát hlas 15,7 procenta Slováků.

Pokud se tyto výsledky potvrdí, byla by to první porážka Směru po dlouhých létech dominance na politické scéně. Preference Směru začaly klesat po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Ĺudová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby získala v eurovolbách podle odhadů 12 procent hlasů.

Poslance v europarlamentu budou mít také opoziční strany Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), strana Svoboda a Solidarita (SaS) a hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Koalice Progresívne Slovensko/Spolu by měla získat čtyři mandáty, Smer tři, LSNS, KDH a SaS po dvou a OĽaNO jeden.

Volební účast na Slovensku se pohybovala kolem dvaceti procent.

Oficiální výsledky eurovoleb budou oznámeny až po skončení hlasování ve všech zemích EU. Jako poslední se zavřou volební místnosti ve 23 hodin v Itálii.

Kromě Slovenska už se neoficiální informace o výsledcích objevily i v Nizozemsku. Podle nich v tamních volbách uspěla nová pravicová populistická a euroskeptická strana Fórum pro demokracii (FvD). (sfr)