O zakázku za 52 miliard na dodávky 210 nových bojových vozidel pro českou armádu se utkají 4 výrobci. (Foto: Twitter Ministerstvo obrany ČR)

O největší tendr v historii české armády se utkají celkem 4 firmy. Vítěz dodá Armádě ČR 210 pásových vozidel až za 52 miliard korun. Ministerstvo obrany v nejbližší době podané nabídky vyhodnotí.

„Ve stanoveném termínu podali žádost o účast v tendru na pořízení 210 pásových bojových vozidel pěchoty všichni čtyři oslovení výrobci,“ potvrdil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Ministerstvo chce kromě 210 vozidel koupit 29 servisních a dílenských strojů na kolovém podvozku. BVP musí být schopno přepravit 11 vojáků, musí mít věž s osádkou nebo kanon ráže 30 milimetrů.

Podstatnou roli při výběru bude kromě ceny a technických požadavků hrát  také zapojení českých firem do výroby. Musí to minimálně 40 procent z nabídkové ceny zakázky.

Resort obrany nyní posoudí, zda je doručená dokumentace kompletní a splňuje požadované náležitosti.

Úřad by chtěl smlouvu na zakázku podepsat do konce září 2019.

Stroje mohou armádě dodat firmy BAE Systems, General Dynamics European Land Systems (GDELS), PSM a Rheinmetall Landsysteme.

Nové obrněnce by měla česká armáda postupně dostat v letech 2020 až 2025 a sloužit by měly minimálně třicet let. Nahradit mají přesluhující stroje BVP-2, které vojáci používají přes 30 let.

(pel)