ČSSD chce více peněz do státního rozpočtu ČR získat zvýšením daní.

Sociální demokracie chce více peněz do státního rozpočtu ČR získat zvyšováním daní. Kromě toho ČSSD navíc plánuje zavedení nové bankovní daně. Babišovo hnutí ANO o tom ale v koalici jednat odmítá. 

Zprávu uveřejnil server ČT24.cz.

Sociální demokracie předložila návrhy ministryni financí Aleně Schillerové (ANO).

„Balík, který od nás paní ministryně financí Schillerová dostala, by znamenal 30 miliard,“ uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček.

Celkem 14 miliard by přitom mělo plynout z bankovní daně. Namísto současných 19 procent by banky měly podle návrhu platit 25 procent.

Kritiku, že banky promítnou novou daň do poplatků, které pak dopadnou na zákazníky, ČSSD už dříve odmítla.

„Myslím, že konkurence jednotlivých bank v České republice je tak vysoká, že by k tomu přenesení zátěže na klienty nedošlo,“ řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Další 1 miliardu korun do státního rozpočtu chce sociální demokracie získat třeba zavedením sektorové a digitální daně, zvýšením některých spotřebních daní nebo zrušením daňových výjimek.

Premiér Andrej Babiš (ANO) však o zavedení bankovní daně nechce slyšet.

„Nemůžeme řešit rozpočet salámovou metodou, jasně jsme řekli, že ho musíme kompletně projednat celý, nejen výnosy a příjmy, ale i náklady,“ řekl Babiš.

Dodal, že  o návrhu státního rozpočtu na příští rok má předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček debatovat s ministryní financí Alenou Schillerovou.

(pel)