Francie žlutých vest se v ulicích opět bouří proti politice prezidenta Macrona.

Žluté vesty ve Francii opět vytáhly do ulic protestovat proti politice vlády prezidenta Macrona. Je to už 20. víkend za sebou, kdy toto spontánní protestní hnutí veřejně protestuje. Tentokrát se tak děje navzdory zákazu demonstrací na určitých místech Francie. Nejprudší demonstrace se konaly v Bordeaux, kde propukly násilnosti. 

V Paříži policie uzavřela okolí bulváru Champs-Elysées a zkontrolovali 8 tisíc lidí. Pařížský protestní pochod vyšel od nádraží Gare de l´Est na severu metropole a poklidně prošel kolem paláce Louvre a míří k náměstí Trocadéro nedaleko Eiffelovy věže.

Policie v centru města zadržela na dvě desítky lidí, jimž rozdávala pokuty za účast na nepovolené demonstraci v zakázaném prostoru v okolí bulváru Champs-Elysées.

Na akci zvláště násilných výtržníků se přichystali v Bordeaux, kde se protest zpočátku konal poklidně. Později však musela policie zasahovat, když skupina maskovaných mužů zaútočila železnými tyčemi na výlohu jednoho z obchodů.

Starosta Bordeaux vyhlásil město kvůli obavám ze zvláště násilných jedinců „mrtvou zónou” a obyvatelům doporučil, aby raději zůstali doma.

Protesty se čekaly také v Marseille, Rennes, Caen, Rouenu, Štrasburku či Nice. Právě v tomto městě na riviéře policista minulý víkend při zásahu poranil třiasedmdesátiletou aktivistku Geneviéve Legayovou, s níž někteří protestující vyjadřují solidaritu.

Mohutná policejní mobilizace je reakcí na násilnosti z předminulého víkendu, kdy v centru Paříže radikální účastníci protestů ničili výlohy a rabovali obchody. Zákaz demonstrací platí například i v Saint-Etienne, Epinalu či Rouenu.

Lidé oblečení do žlutých vest protestují ve Francii proti vládě a prezidentovi každou sobotu od 17. listopadu loňského roku. Původně byl jejich hněv namířen proti plánovanému zdražení pohonných hmot, postupně se ale cíle hnutí měnily.

Nyní kritizují žluté vesty i řadu dalších kroků reformní politiky Macronovy vlády. Minulou sobotu ve Francii protestovalo okolo 40 tisíc lidí, včetně pěti tisícovek v Paříži. (sfr)