Děti bojovníků IS z Dánska mají smůlu: dánské občanství nezískají.

Děti dánských džihádistů, které se narodily na Blízkém východě, nezískají dánské občanství. Uvedla to dánská vláda po jednání s protiimigrační Dánskou lidovou stranou (DPP), na jejíž toleranci menšinový kabinet Larse Lökkeho Rasmussena spoléhá. 

„Oproti současným pravidlům děti, které se narodí dánským občanům v zónách, do nichž je nelegální vstupovat nebo v nich pobývat, neobdrží automaticky dánské občanství,“ uvedlo ministerstvo pro imigraci a integraci.

Ministryně Inger Stöjbergová dodala, že se jejich rodiče k Dánsku obrátili zády, a proto není důvod, aby se tyto děti staly dánskými občany.

Zatím není jasné, kdy bude parlament o zákoně jednat, ale podpora předlohy je prý jasně daná.

„Nedokážu si představit, že by ve Folketingu existoval někdo, kdo nechce chránit Dánsko,“ řekla Stöjbergová.

Dánský ministr spravedlnosti Sören Pape Poulsen oznámil, že dánské džihádisty, kteří by se ze Sýrie chtěli vrátit do vlasti, země přijme, i když by bylo lepší, kdyby na Blízkém východě padli. Lepší je však, když budou v dánském vězení, než aby svobodně cestovali.

Od roku 2016 je v Dánsku trestné zapojit se do bojů v oblasti, kterou ovládá teroristická organizace. Za tento čin či pokus o něj bylo již v této severské zemi odsouzeno 13 lidí.

Podle oficiálních údajů odešlo v roce 2012 z Dánska do Sýrie bojovat zhruba 150 lidí.

V současnosti je na území bývalého samozvaného chalífátu zhruba čtyřicet osob s vazbami na Dánsko.

(pel)