Poslední bašta Islámského státu na východě Sýrie padla. Teroristé tam už neovládají žádné území.

Konec chálífátu je na obzoru, Islámský stát už neovládá žádnou část Sýrie. Teroristé přišli o poslední baštu v obci Baghúz na východě Sýrie. Potvrdila to mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová a také mluvčí arabsko-kurdské koalice SDF Mustafa Bálí.  Podle něj to znamená definitivní konec samozvaného chalífátu, který kdysi zabíral třetinu Sýrie a Iráku. Někteří reportéři ale přesto z oblasti hlásí další střelbu.

„Baghúz byl osvobozen. Vojenského vítězství proti Daeši (pozn. red. arabská zkratka pro IS) bylo dosaženo,“ napsal Bálí na twitteru.

Koalice SDF bojovala o Baghúz ležící nedaleko hranice s Irákem po celé týdny.

Bálí chce bojovat proti zbytkům radikálů, až budou zcela zničeni. IS sice v Sýrii ani Iráku již neovládá žádné území, v obou zemích však provádí diverzní útoky.

Jeho přidružené organizace nadále působí na egyptském poloostrově Sinaj, v Afghánistánu a dalších zemích.

Ohlášení vítězství prý ale může být předčasné. Zahraniční reportéři údajně ještě na místě slyší střelbu z minometů a pušek. Někteří bojovníci IS se navíc ukryli do jeskyň poblíž Baghúzu a probíhají prý „dočišťovací operace“.

Americký prezident Donald Trump ohlásil konečné vítězství nad islamisty již v pátek. Washington přesto ještě stále nestanovil termín stažení amerických vojáků ze Sýrie, které v loňském roce slíbil prezident Donald Trump.

(pel)