USA vyváží více jak třetinu všech zbraní na světě.

Spojené státy i nadále vévodí světovému obchodu se zbraněmi. Více než třetina všech zbraní, které byly v posledních pěti letech vyvezeny do zahraničí, se vyrobila v USA. Více než polovina zbraní vyvezených mezi lety 2014 a 2018 z továren v USA mířila na Blízký východ. Největším dovozcem zbraní se stala v uplynulých letech Saúdská Arábie. 

Vyplynulo to ze zprávy Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI).

„USA dál upevnily svou pozici největšího světového dodavatele zbraní,“ uvedla odbornice SIPRI na obchod se zbraněmi Aude Fleurantová.

Washington dodal bojové letouny, rakety krátkého doletu a další zbraně do celkem 98 zemí. Nejvíce zásobuje Blízký východ.

Export zbraní z USA v posledních pěti letech rostl. Naopak vývoz z Ruska, které je druhým největším vývozcem zbraní na světě, klesal.

Pokud by se srovnal objem celosvětového obchodu se zbraněmi v letech 2014-2018 s předchozími 5 lety, celkově stoupl o 7,8 procenta.

Třetím největším vývozcem zbraní je Francie, následovaná Německem a Čínou.

Podíl vývozu zbraní na světě v letech 2014-2018 (Zdroj: SIPRI)

Stále větší množství zbraní dováží Blízkovýchodní země. Ve srovnání let 2014 až 2018 a 2009 až 2013 vzrostl jejich import o 87 procent. Největším dovozcem je Saúdská Arábie.

Po Saúdské Arábii a Indii jsou největšími dovozci Egypt, Austrálie a Alžírsko.

(pel)