NASA požádá o půl miliardy dolarů (asi 11,5 miliardy korun) navíc na programy spojené s průzkumem Měsíce.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) chce urychlit dobývání Měsíce. Požádá proto o půl miliardy dolarů (asi 11,5 miliardy korun) navíc na programy spojené s průzkumem Měsíce. Podle nových předpokladů vesmírné agentury by astronauti mohli na Měsíci přistát v roce 2024.

Rozpočet NASA pro příští finanční rok počítá s částkou 21 miliard dolarů (téměř 480 miliard korun). Agentuře se podařilo zabránit pětiprocentním škrtům, kterými hrozil Bílý dům prakticky všem vládním úřadům.

Vesmírný program se zaměří na urychlení pilotovaných letů k Měsíci a na podporu s tím spojených komerčních aktivit.

Ve srovnání s loňským rokem se mají výdaje určené pro tyto cíle víc než zdvojnásobit, a to i na úkor průzkumu vzdálenějšího vesmíru včetně pilotovaných misí k Marsu.

NASA počítá s modelem smíšeného státního a soukromého financování misí na měsíční povrch s tím, že astronauti by tam měli přistát nejpozději v roce 2024.

Dosavadní plány počítaly s rokem 2028. Ambiciózní program má v příštích měsících prezentovat Bílý dům spolu se šéfem NASA Jamesem Bridestinem při příležitosti 50. výročí prvního přistání lidí na Měsíci.

Peníze na financování průzkumu Měsíce chce americká vláda získat mimo jiné ukončením projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), jejíž provoz stojí NASA ročně 3 miliardy dolarů.

(pel)