Vlády členských států EU zablokovaly seznam zemí, které Brusel zařadil na černou listinu kvůli praní špinavých peněz.

Všech 28 členských států Evropské unie zablokovalo návrh Evropské komise vytvořit černou listinu 23 zemí, které se podílí na praní špinavých peněz a financování terorismu. Jednotlivým vládám se takové škatulkování nelíbí. Navrhovaný seznam zahrnoval země jako Saúdská Arábie, Panama a také čtyři území USA. 

Zprávu uveřejnil server Eurozprávy.cz.

Navrhovaná listina podle Rady EU nevznikla na základě transparentního procesu, který by dotyčné země podnítil k přijetí rázných opatření, a přitom respektoval jejich právo na vyjádření.

Komise teď bude muset předložit nový seznam rizikových zemí.

Cílem návrhu je ochránit finanční systém EU před riziky praní špinavých peněz a financování terorismu ze strany třetích zemí.

Díky opatření by měly být banky a další finanční instituce obezřetnější a provádět dodatečné kontroly u transakcí, kde figurují vysoce rizikové třetí země.

Na předloženém seznamu bylo celkem 23 zemí včetně Saúdské Arábie, Pákistánu, Severní Koreje nebo Amerických Panenských ostrovů.

Soupis představila 13. února komisařka pro spravedlnost Věra Jourová, sestaven byl po podrobné analýze ze širší skupiny 54 zemí. Věc vzbudila značnou nevoli v Saúdské Arábii i v USA.

Seznam je citlivým tématem, protože evropské banky obchodují se zeměmi na listině. Spojené státy oznámily už dříve, že existenci listiny nebudou brát v potaz.

Některým členským státům pak vadilo, že země na seznamu nedostanou čas na případnou nápravu. Podle mluvčí komise ale vše vzniklo právě v kooperaci se členskými státy.

Komisí navržený seznam není identický s takzvanou černou listinou zemí, které nespolupracují v daňové oblasti. Ačkoliv některé státy figurují na obou seznamech, mají oba soupisy různou metodiku i cíle.

(pel)