Žena, která si přála likvidaci migrantů, zamíří k soudu a možná skončí i za mřížemi.

Žena, která na Facebooku psala o zapalování autobusů s uprchlíky, bude muset před soud a možná skončí za mřížemi. Okresní soud Plzeň-město původně kauzu poslal do přestupkového řízení, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však požadoval soudní potrestání ženy, protože podle něj šlo zjevně o trestný čin podněcování k nenávisti vůči skupině osob.

Zeman v případu podal dovolání k Nejvyššímu soudu a ten mu vyhověl. Plzeňský soud ho tak musí znovu projednat.

NS zatím plné odůvodnění nezveřejnil, jeho argumentaci zatím nezná ani Nejvyšší státní zastupitelství.

„Rozhodnutí nám stále nebylo doručeno, nemůžeme tedy v současné chvíli poskytnout žádný komentář,“ uvedl mluvčí žalobců Petr Malý.

Žena v únoru 2018 komentovala zprávu s videem o rodinách běženců nalezených v kamionech mezi nákladem zboží a následně umístěných do autobusů.

„A my na ně budeme platit… proč ty autobusy radši nezapálili,“ napsala žena a svůj odpor k přistěhovalcům dále obhajovala v diskusi.

„Lze si stěží představit razantnější projev nenávisti, než je projevení touhy po takto brutální fyzické likvidaci specificky vymezené skupiny jedinců,“ napsal v dovolání nejvyšší žalobce.

Podobné vyjádření podle Zemana v demokratické společnosti nechrání svoboda projevu, protože zcela degraduje lidskou důstojnost dané skupiny lidí.

Okresní soud v květnu 2018 případ poslal k přestupkové komisi obvodu Plzeň 3. Uvedl tehdy, že společenská škodlivost skutku je nízká a poukázal také na to, že dosud žena nebyla trestaná a není ve spojení s extremistickým prostředím.

Stížnost žalobce zamítl Krajský soud v Plzni, podle kterého žena nikoho přímo nenabádala k zapalování autobusů. Projev nenávisti není totéž co podněcování k nenávisti, uvedl krajský soud. Zeman nesouhlasí s názorem okresního ani krajského soudu. Poukázal na mimořádnou intenzitu nenávisti ve facebookovém komentáři.

(pel)