Slovensko zavedlo mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa. Vzorky z Polska budou až do odvolání analyzovat veterináři. Polsko přitom patří k předním dodavatelům masa na Slovensko.

Bratislava zavedla mimořádná opatření v reakci na případ, kdy české úřady v zásilce 700 kilogramů polského hovězího masa odhalily bakterie salmonely. Z této dodávky skončilo na Slovensku asi 40 kilogramů, tamní inspektoři celou zásilku zajistili.

Kontroly polského masa budou na Slovensku probíhat do odvolání. Bratislava je hodlá přehodnotit po zveřejnění výsledků kontrol jatek a polského systému kontroly masa ze strany inspektorů Evropské komise.

Každý slovenský odběratel hovězího z Polska je nově povinen nahlásit dodávku elektronicky veterinářům aspoň 24 hodin předem.

Slovenští inspektoři v uplynulých týdnech uskutečnili více než 550 kontrol polského hovězího masa. Kontroly zahájily v reakci na informace z letošního ledna, že na Slovensko bylo dovezeno maso z polských jatek, kde se porážely i nemocné krávy. (dd)