Ministr zemědělství Toman chce dotovat soukromé lesy zasažené kůrovcem.

Dotace pro soukromé lesy zasažené kůrovcem připravuje ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Soukromí a obecní vlastníci lesů by se mohli dočkat kompenzace za kůrovcovou kalamitu. Toman jim chce na vládě vyjednat podporu v celkové výši kolem tří miliard korun. Dotace podporuje i Andrej Babiš. Významným hráčem v tuzemském lesnictví jsou firmy, které premiér Babiš vložil do svěřenského fondu.  

O připravovaných dotacích informovalo Právo.

„Ministerstvo zemědělství připravuje pravidla nového dotačního titulu na dorovnání výnosů z lesů, které jsou kvůli snížené ceně dřeva a odbytové krizi výrazně nižší než v minulosti. Zisky dnes vlastníkům nepokrývají ani nutnou péči o porosty mladší 40 let. Pro nestátní vlastníky lesů by výše podpory mohla dosáhnout přibližně tří miliard korun,“ uvedlo ministerstvo ve svém materiálu.

„Avizujeme, že budeme žádat minimálně o tři miliardy korun, ale chceme to ještě spočítat. Musíme mít definované škody a musíme říct, na co to chceme. Pak si o ty peníze půjdeme říci,“ potvrdil Toman.

Jasno by podle jeho názoru mělo být do konce března. První dotace chce ministerstvo udělit již v polovině roku.

Premiér Babiš by požadavek ministerstva podpořil, kůrovcová kalamita se podle něj musí řešit.

„V minulosti to naši kolegové zanedbali, předchozí ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se na to vykašlal. Musíme to řešit, není možné to takhle nechat být. Pokud to bude smysluplné a účinné, tak to podporuji,“ podotkl Babiš.

Kůrovcem jsou postiženy všechny kraje v ČR. Očekává, že letos může kůrovec napadnout až 27 milionů metrů krychlových dřeva.

Nejhorší je situace na Vysočině a v Moravskoslezském kraji, následuje kraj Jihočeský a Olomoucký. V loňském roce bylo vytěženo 12 až 14 milionů metrů krychlových smrkové kůrovcové hmoty, celková míra napadení však činí asi 15 až 20 milionů metrů krychlových. Letos se očekává míra napadení mezi 18 až 27 miliony metrů krychlových.

Předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL) František Kučera snahu ministerstva zemědělství vítá. O tři miliardy korun na podporu soukromých lesů žádalo jeho sdružení už při jednání o rozpočtu pro letošní rok, ale neúspěšně.

„O ty peníze bojujeme už půl roku. V návrhu státního rozpočtu na letošní rok původně počítali s 680 miliony na lesnictví. Po dlouhých jednáních se rozpočet na lesnictví navýšil na 1,15 miliardy. Prostřednictvím poslanců jsme potom při jednání o rozpočtu podali pozměňovací návrh, aby se suma navýšila o tři miliardy korun. Bohužel to neprošlo,“ řekl Právu.

Upozornil, že ani třímiliardová injekce však škody vlastníkům lesů nepokryje.

„Peníze stačit nebudou, škody jsou ohromné,“ vysvětlil Kučera.

SVOL požadovalo kompenzaci za ztrátu zpeněžení dříví ve výši zhruba tři tisíce korun na hektar. Argumentovalo například tím, že stát pomáhá i zemědělcům, když je trápí sucho.

S kůrovcem bojují vlastníci lesů rychlým pokácením napadených stromů a jejich odvezením z lesa. Kvůli rozsahu stávající kůrovcové kalamity, která je umocněná suchem, je však trh se dřevem zasycen, a proto dramaticky klesá jeho cena. Podle vlastníků lesů až o 50 procent.

Situace se promítne i v hospodaření státního podniku Lesy ČR. Toman upozornil, že v posledních letech odešlo z Lesů ČR do státního rozpočtu třicet miliard korun, letos však společnost neodvede ani korunu.

Lesník Babiš

Významnou roli v lesnictví hrají firmy Andreje Babiše, které premiér musel vynuceně vložit do svěřenského fondu. Tyto firmy, Uniles a Wotan Forest, patří k nejúspěšnějším v oboru.

Klíčovým odběratelem služeb Unilesu a Wotan Forestu jsou Lesy ČR i druhý největší majitel lesů v zemi – Vojenské lesy a statky.

Obě někdejší Babišovy firmy se řadu let potýkají s následky kůrovcové kalamity: těží kůrovcem napadené stromy a vysazují nové. (sfr)