Hnutí „žlutých vest“ připravuje tzv. „žlutou noc“ - protest, jehož cílem je setkat se s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Hnutí „žlutých vest“ chystá tzv. „žlutou noc“ – protest, jehož cílem je setkat se s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Demonstrace proběhne v noci a bude oznámená na poslední chvíli. Původně ekonomické protesty kvůli zvýšení ceny pohonných hmot se postupně změnily v demonstrace proti vládě, kdy lidé požadují demisi Macrona.

Zprávu uveřejnil server Eurozprávy.cz.

Jeden z členů hnutí „žlutých vest“ Éric Drouet ohlásil přípravu akce na Facebooku. Francouzskou vládu upozornil na to, že chystá nečekanou mobilizaci hnutí, která se bude oproti předchozím denním manifestacím odehrávat v noci.

Prezidentu Emmanuelu Macronovi poslalo hnutí otevřený dopis. Cílem akce je „schůzka s prezidentem“, přesné datum nebylo zatím stanoveno. Mělo by se jednat o schůzku v noci.

Macron podle hnutí nechal bez odezvy všechny požadavky „žlutých vest“ od 17. listopadu, kdy se hnutí zformovalo. Podle třiatřicetiletého řidiče kamionu se „žluté vesty“ snažily mít během manifestací „dobrou vůli“ , a zasloužily by si být vyslyšeny.

„Poslední dvě soboty byly na území relativně klidné, manifestace byly ohlášené, jak jste si přál. To se ale změní. Následující týdny budou pro Francii relativně tvrdé, neboť hnutí se zintenzivní,“ napsalo hnutí.

Upozornil, že hnutí „může manifestovat každou chvíli a všude, ve dne, v noci, víkendy, během týdne“.

V dopise hnutí vysvětluje, co myslí termínem „žlutá noc“.

„Manifestace během dne, to je dobré, většina lidí pochoduje, ale takto se nic nepohne. Lidé chtějí více, chtějí velkou mobilizaci, i v noci, během 24 hodin, během 48 hodin, a to se stane.“

„Lidé chtějí pořádný úder, chtějí aby to pokračovalo a my jsme byli konečně vyslyšeni a nenechali se uspat těmi pseudo-velkými rozpravami, které k ničemu nejsou.“

Představitelé hnutí odmítají Macronem prosazovaný plán na občanské konzultace. Ty jsou podle nich jen „politickou pastí“, která má potopit to, co prý prezidenta skutečně děsí – institut občany vyvolaného referenda.

„Pane Emmanueli Macrone, vaše činy a výroky vás zdiskreditovaly a z hlediska lidských práv, k nimž jsou Francouzi hluboce ukotveni, jsou odsouzeníhodné,“ napsali představitelé žlutých vest Macronovi.

Protesty ve Francii vyvolal záměr vlády zvýšit od ledna daň z nafty o 6,5 centu za litr a benzínu o 2,9 centu za litr. Už loni stoupla cena benzínu o 23 procent a nafty o patnáct.

Francouzská vláda původně odmítala odstoupit od zvýšení spotřební daně, prezident Emmanuel Macron sice vyjádřil pochopení pro lidi, na které daň dopadne, ale tvrdil, že nelze opustit plán snižování emisí a ekologické transformace země.

Původně ekonomické protesty se ale postupně změnily v demonstrace proti vládě, kdy stále častěji zaznívaly hlasy volající po Macronově demisi. Způsobily v zemi značné problémy.

(pel)