Stovky Britů si už zakoupilo "brexitovou KPZ" - krabici poslední záchrany pro případ, že by odchod Spojeného království z EU zemi ochromil.

Ve Velké Británii se začaly prodávat „krabice poslední záchrany“. Krabice za 295 liber (asi 8 600 korun) obsahují zásoby konzervovaného jídla, filtr na vodu nebo náplň do zapalovače. Lidem mají pomoci přežít brexit v případě, že by odchod Spojeného království z EU zemi ochromil.

„Právě teď se nacházíme uprostřed procesu vystoupení z EU, nad kterým nikdo nemá kontrolu, a nemáme nejmenší tušení, co se bude dít. Naše vláda neví, co se děje, ale vy můžete korigovat, co bude dít tak, že zodpovědnost vezmete sami na sebe,“ uvedl James Blake, který „brexitové KPZ“ začal prodávat.

Krabice se zásobami obsahuje 60 porcí oblíbených jídel Britů – třeba makaróny se sýrem, chilli con carne nebo sušené mleté maso. Kromě jídla je uvnitř ještě filtr na vodu a náplň do zapalovače.

Britská vláda sice občany ujistila, že odchod z EU nebude znamenat žádnou katastrofu a že zásobování bude běžet dál jako obvykle, lidé chtějí být přesto připraveni i na horší variantu.

(pel)