EU uvalila sankce na členy ruské vojenské rozvědky GRU kvůli otravě agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. (Ilustrační foto)

Evropská unie (EU) uvalila sankce na členy ruské vojenské rozvědky GRU. Mají prý být zodpovědní za držení, přepravu a použití jedovaté nervové látky v březnu 2018 v britském Salisbury při pokusu o otrávení bývalého dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Unie zmrazila jejich evropský majetek a zakázala jim vstup do EU.

Využila tak poprvé nový sankční režim namířený proti používání a šíření chemických zbraní schválený v říjnu 2018.

Na sankcích se dohodli zástupci EU. Týkat se podle Radia Svobodná Evropa mají Alexandra Miskina používajícího krycí jméno Alexandr Petrov, a Anatolije Čepigu alias Ruslana Boširova. Oba muži jsou podezřelí z otravy bývalého důstojníka GRU Sergeje Skripala a jeho dcery Julije nervovým jedem novičok.

Už dříve na ně uvalily sankce Spojené státy.

Evropská unie využila stejný mechanismus také vůči syrskému středisku odpovědnému za vývoj a produkci chemických zbraní a proti pěti syrským činitelům, kteří za práci tohoto střediska přímo odpovídají.

Moskva nové sankce zkritizovala. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova jsou Rusové obviňováni, aniž by existovaly důkazy. Zmínění dva agenti tvrdí, že v Salisbury byli jako turisté, kteří se do města přijeli podívat na katedrálu.

Skripalovi byli otráveni 4. března 2018 a nalezeni byli na lavičce před salisburskou restaurací v hlubokém bezvědomí. Podle Londýna útočníci použili armádní jed zvaný novičok, vyrobený údajně v bývalém Sovětském svazu.

Britská vláda z odpovědnosti za útok obvinila Rusko. Moskva obvinění z napadení dlouhodobě odmítá.

(pel)