Prezident Trump se pomstil demokratické kongresmance Pelosiové. Sebral demokratům vládní letadlo, kterým chtěli letět do Afghánistánu a Bruselu.

Prezident USA Donald Trump se pomstil „nepřátelské“ demokratické kongresmance Pelosiové. Sebral delegaci demokratických kongresmanů vládní letadlo, kterým chtěli letět za vojáky do Afghánistánu. Učinil tak v reakci na snahu šéfky Sněmovny reprezentantů, demokratky Pelosiové, zabránit Trumpovi v přednesení Zprávy o stavu Unie v americkém Kongresu.

Prezident zablokoval odlet zvláštního letounu, jímž měla kongresová delegace v čele s předsedkyní Sněmovny Nancy Pelosiovou odletět do Bruselu a na utajovanou cestu za americkými vojáky v Afghánistánu. Cestu zrušil až ve chvíli, kdy delegace už seděla v autobusu letectva a jela k letecké základně Andrews u Washingtonu.

Trump vysvětlil, že kongresmanům odmítl poskytnout vojenské letadlo na už naplánovanou cestu do Afghánistánu, aby tím urychlil jednání ohledně rozpočtové krize, kvůli které na 800 tisíc zaměstnanců federální vlády už měsíc nedostává plat.

Demokratická strana má ve Sněmovně reprezentantů většinu. Druhou komoru Kongresu, Senát, ovládají republikáni.

Podle pozorovatelů jde ve skutečnosti ze strany Trumpa o reakci na dopis Pelosiové, která jako šéfka Sněmovny navrhla prezidentovi, aby odložil pravidelný projev o stavu unie, dokud se nevyřeší rozpočtová krize, která vznikla kvůli tomu, že demokraté odmítají poskytnout přes pět miliard dolarů na stavbu bariér na hranicích s Mexikem, na kterých Trump vehementně trvá.

Trump poslal Pelosiové vyjádření, kde napsal: „Vážená paní předsedkyně, je mi líto, že vás musím informovat, že vaše cesta do Bruselu, Egypta a Afghánistánu byla odložena. Přesuneme tuto sedmidenní cestu, až skončí rozpočtová krize. Ve světle toho, že 800 000 skvělých Američanů nedostává plat, si jsem jist, že odklad této propagační cesty je zcela adekvátní.“

Přestože cílem bylo navštívit vojáky v Afghánistánu, napsal jí, že pokud chce cestu uskutečnit, může využít komerčního spoje.

Administrativa „spolupracovala s letectvem na tom, aby se předsedkyni parlamentu odebralo právo použít letadlo“, řekl představitel Bílého domu. Americký prezident má právo nařídit ministerstvu obrany, aby se nepoužilo vojenské letadlo při letu kongresmanů. Kongresmani to nemohou zvrátit.

Bílý dům se podle televize Fox News rozhodl zastavit veškeré lety poslanců a senátorů vládními letadly, dokud nebude rozpočtová krize vyřešena.

Zrušil také cestu americké delegace na Světové ekonomické fórum ve švýcarském Davosu. Tu měl vést ministr financí Steven Mnuchin a jejím členem měl být i ministr zahraničí Mike Pompeo.

Krátce poté, co padlo rozhodnutí zrušit lety, z letecké základny Andrews odstartovalo prezidentské letadlo s první dámou Melanií Trumpovou. Přistálo na Floridě nedaleko Trumpova letoviska Mar-a-Lago. (sfr)