Šéfa protiimigrační AfD v Brémách zbili tyčí do bezvědomí do polomrtva.

Poslance a šéfa regionální odbočky Alternativy pro Německo (AfD) v Brémách Franka Magnitze téměř zavraždili. Brutálně ho zmlátila skupina maskovaných  útočníků a skončil v bezvědomí. Útočníci mu způsobili těžká zranění. Policie se domnívá, že útok na vedoucího představitele protiimigrační strany měl politické pozadí.

K napadení podle policie došlo 7. ledna 2019 kolem 17:20 na Goethově náměstí nedaleko historického centra přístavního města Brémy. Trojice zamaskovaných mužů Magnitze mlátila dřevěnou tyčí, až ztratil vědomí. I když už ležel na zemi, kopali ho do hlavy.

AfD útok označila jako atentát a černý den pro demokracii, odsoudili ho i zástupci dalších stran.

Šéf strany Jörg Meuthen uvedl, že Magnitze zbili tak, že byl „polomrtvý“. Policie hledá svědky, případ vyšetřuje státní zastupitelství v Brémách.

Foto: Twitter Jörg Meuthen

Ministr zahraničí za sociální demokracii (SPD) Heiko Maas řekl, že násilí nikdy nemůže být prostředkem politických sporů a je přitom úplně jedno, proti komu míří.

Podobně reagoval i jeden z dlouhodobě nejtvrdších kritiků AfD Cem Özdemir ze strany Zelených.

V posledních měsících se protestní strana stala terčem několika útoků, například v Sasku. Většinou se jednalo o poškození kanceláří. V minulém týdnu dokonce před kanceláří AfD v saském Döbelnu vybuchla nálož.

Protiimigrační AfD v minulosti opakovaně podpořil český exprezident Václav Klaus. V současné době je AfD třetí nejsilnější stranou v německém spolkovém sněmu.

(pel)