Akcie Applu se propadly o 7,7 procenta, čímž se hodnota firmy dostala pod 700 miliard dolarů.

Akcie předních světových firem na evropských i amerických burzách oslabily poté, co americká firma Apple snížila odhad svých tržeb za uplynulé fiskální čtvrtletí. Šéf společnosti Apple Tim Cook varoval investory před horšími tržbami v závěrečném čtvrtletí loňského roku. Místo odhadovaných 91,3 miliard dolarů má mít firma tržby ve výši 84 miliard, což je o zhruba devět procent méně.

Jde o první podobné varování firmy od roku 2007. Na vině jsou podle Cooka slabší prodeje iPhonů zejména na čínském trhu. Čínská ekonomika zpomaluje a místní spotřebitelé nejsou ochotní utrácet za drahé iPhony.

„Přestože jsme očekávali potíže na klíčových rozvíjejících se trzích, tak jsme neodhadli velikost ekonomického zpomalení, zvláště v Číně,“ připustil Cook.

Zhoršení podle něho způsobil zejména slabší prodej chytrých telefonů iPhone v Číně a také obchodní spory USA s Pekingem. Je to poprvé od nástupu iPhonů před 12 lety, co Apple nenaplnil predikce.

Akcie Applu zareagovaly na varování propadem o 7,7 procenta, čímž se hodnota firmy dostala pod 700 miliard dolarů. Ještě v říjnu 2018 činila hodnota Applu rekordních 1,1 bilionu dolarů.

Podle šéfa Applu je pro firmu zásadní „zpomalování čínské ekonomiky a pak obchodní napětí, které ji dál sráží“.

Cookův komentář měl pak dopad na celý technologický sektor a světové finanční trhy.  Nepříznivou zprávu o tržbách Applu pocítili nejvíce dodavatelé technologického kolosu.

O zhruba tři procenta se propadly akcie výrobce luxusních oděvů a doplňků Burberry. Podobně na tom byla společnost Kering zastřešující značky Gucci, Yves Saint Laurent a Alexander McQueen.

O více než tři procenta se propadla hodnota akcií švýcarského výrobce hodinek Swatch a klesaly též akcie těžařských gigantů Rio Tinto, Glencore či BHP Billiton.

Očekává se, že loňský růst čínské ekonomiky byl nejslabší od roku 1990 a letošek bude v tomto ohledu i kvůli obchodním sporům Číny s USA ještě horší. Čínské zpomalení bude zřejmě na západní společnosti dopadat i nadále. Na čínský trh jsou silně navázané firmy jako General Motors, Volkswagen či Starbucks, jež zveřejní své zprávy v nadcházejících týdnech.

Varování Applu srazilo dolů rovněž celé burzy. V červených číslech skončily již druhý den po sobě asijské trhy, které následovaly rovněž trhy Šéf Applu potopil své dodavatele a burzy v Evropě. Americká burza podle indexu S&P 500 ztrácela ve čtvrtek odpoledne přes dvě procenta.

Applu se na čínském trhu se mu nedaří již několik kvartálů. Firma je také kritizována za modelovou a cenovou politiku. (sfr)