Ve hře je odklad brexitu až na červenec 2019.

Velká Británie uvažuje o odkladu brexitu až na červenec 2019, pokud parlament neschválí dohodu o podmínkách vystoupení země z EU. Odklad chce údajně prosadit skupina poslanců zahrnující zákonodárce Konzervativní i Labouristické strany.  

Britský parlament bude o připravené dohodě o podmínkách odchodu země z Evropské unie hlasovat v lednu 2019. Skupina konzervativních a labouristických poslanců chce prosadit odklad brexitu tak, aby se Británie vyhnula opuštění evropského bloku bez dohody.

Informoval o tom list The Observer.

Datum vystoupení Británie z EU je nyní stanoveno na 29. března 2019. Dohodu, kterou vypracovali britští a unijní vyjednavači, začne britská Dolní sněmovna projednávat 7. ledna a hlasovat by o něm měla třetí lednový týden.

O možnosti prosadit odklad brexitu, pokud vláda tento krok neučiní sama, jednají zástupci konzervativců a labouristů už několik týdnů. Jako nejpozdější pravděpodobné datum odkladu uvádí The Observer červenec příštího roku.

Tuto eventualitu probírali s vlivnými zástupci obou hlavních stran členové kabinetu Theresy Mayové a premiérka sama zvažuje scénáře, v nichž požádá Brusel o odklad, napsal The Observer.

Konzervativní poslanec Dominic Grieve dokonce tvrdí, že vystoupení velké Británie z EU bude nutné odložit, i když parlament dohodu v lednu schválí. Zákonodárci by prý totiž neměli dostatek času na to, aby přijali všechny zákony nezbytné pro hladký průběh brexitu. Pokud poslanci dohodu vyjednanou vládou premiérky Mayové odmítnou, považuje odklad brexitu za „jistý“.

„Jsem toho názoru, že pokud její dohoda neprojde, odklad bude nevyhnutelný, abychom získali čas a vyhnuli se odchodu bez dohody. A je tu také možnost, že se bude konat referendum, které by odklad umožnilo,“ prohlásil Grieve.

Brusel dal jasně najevo, že odklad odchodu Británie z EU by zvážil, pokud k tomu bude dobrý důvod. Zdůraznil ale zároveň, že tato možnost neznamená nové kolo jednání a případné úpravy již připravené dohody. Evropská unie je také ochotna poskytnout Británii dodatečný čas na uspořádání referenda. (sfr)