Prezident Putin v novoročním blahopřání nabídl dialog (ilustrační foto: archiv).

Ruský prezident Vladimir Putin nabídl ve svém novoročním poselství Spojeným státům dialog. Pochválil také českého prezidenta Miloše Zemana za udržování konstruktivních vztahů.

V novoročním poselství adresovaném americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi šéf Kremlu uvedl, že Rusko je připraveno k dialogu se Spojenými státy o „rozsáhlé agendě“.

„Putin zdůraznil, že rusko-americké vztahy jsou nejdůležitějším faktorem zajištění strategické stability a mezinárodní bezpečnosti, a potvrdil, že Rusko je otevřené dialogu s USA o tom nejširším okruhu otázek“, informoval úřad ruského prezidenta.

Před rokem Putin poslal Trumpovi obdobné novoroční přání, ve kterém napsal, že se těší na rok „spolupráce“ mezi oběma zeměmi. Oba státníci se na červencovém summitu slíbili obnovení spolupráce svých zemí.

Kreml informoval o státnících čtyř desítek zemí z celého světa, které nejvyšší ruský představitel oslovil v souvislosti s vánočními a novoročními svátky. Je mezi nimi i český prezident Miloš Zeman.

V pasáži věnované České republice Kreml uvádí, že ruský prezident ocenil Zemanovo „úsilí o zachování konstruktivních vztahů mezi oběma zeměmi a vyjádřil důvěru, že další rozvoj spolupráce založené na vzájemném respektu a vzájemném prospěchu odpovídá touze národů Ruska a České republiky a slouží k posílení stability a bezpečnosti v Evropě“.

Putin oslovil s blahopřáním také představitele řady postsovětských republik s výjimkou Litvy, Lotyšska a Estonska, které mají s Moskvou dlouhodobě napjaté vztahy. Neblahopřál ani představitelům Ukrajiny a Gruzie.

Mezi dalšími adresáty Putinových blahopřání byli například papež František nebo šéfové OSN a Mezinárodního měnového fondu a rovněž řady mezinárodních sportovních organizací – například olympijského výboru a fotbalové, hokejové či judistické federace.

Ruský prezident blahopřál také k nejvyšším představitelům Argentiny, Brazílie, Británie, Číny, Francie, Indie, Itálie, Izraele, Japonska, Jižní Koreje, Maďarska, Německa, Sýrie, Turecka a Venezuely. (sfr)