Babiš nadále odmítá přiznat svůj střet zájmů. Hlasování europarlamentu o zákazu dotací Agrofertu prý bylo jen politické divadlo.

Premiér Babiš (ANO) opětovně odmítl svůj střet zájmů. Zákrok Evropského parlamentu, který hlasováním zakázal Evropské komisi poskytovat eurodotace Agrofertu, označil Babiš za „politické divadlo“. Česká Transparency International (TI) nyní Babišovi doporučila, aby holding Agrofert přestal čerpat dotace. To je podle TI nejjednodušší způsob, jak by premiér mohl vyřešit problém s údajným střetem zájmů.

Právě TI podala v září podnět Evropské komisi k prošetření údajného Babišova střetu zájmů v oblasti evropských dotací.

„Pokud by evropské dotace pro Agrofert skončily, podle nás by se tím narovnal právní stav. Zpětně by se ale muselo posoudit, zda není nutné vrátit některé už vyplacené dotace,“ prohlásil ředitel české pobočky TI David Ondráčka.

V takovém případě by však podle něho peníze do evropských fondů vracela Česká republika a bylo by na ministerstvu financí, aby částku vymohlo od Agrofertu.

Babiš nyní v rozhovoru pro Novinky označil Transparency International za „pochybnou neziskovku, která v minulosti žila z milionů od resortů vnitra a zahraničí a od státních firem i za doby ODS“.

„Dostávala také peníze z OLAF. To vše lze vyhledat ve veřejných zdrojích,“ uvedl Babiš.

Ten opětovně popřel jakýkoliv svůj střet zájmů.

„Jsem přesvědčen, že se to vysvětlí a Evropská komise dojde k závěru, který říkám já i česká vláda, tedy že žádný střet zájmů není, protože jsem postupoval podle českých zákonů a žádná unijní pravidla jsem neporušil.“

Oznámil současně, že v pondělí přijde na vládu s návrhem, že „i když s výkladem právníků EK nesouhlasíme, budeme spolupracovat“.

Odmítl, že by svými kauzami „škodil“ České republice.

„Já si to nemyslím. Na Evropské radě se mě na neexistující střet zájmů nebo pseudokauzu Čapí hnízdo nikdo nikdy neptal. V zahraniční politice mám jasné výsledky, žádný můj předchůdce nebyl tak aktivní.“

„Vybojoval jsem zrušení kvót, rvu se za české zájmy v Evropě, poukazuji na věci, které by se měly změnit, a přitom zůstávám proevropský. Musím se smát tomu, když mě někdo obviňuje, že nemám jasné názory. Mám naprosto jasné názory na Schengen, euro, migraci, bezpečnost či ochranu hranic,“ podotkl Babiš.

„Kdo poškozuje ČR, jsou spíš někteří čeští europoslanci, kteří s velkou radostí ve Štrasburku pokračují ve své kampani Antibabiš a kopou do českého premiéra na základě věcí, které jsou nepravdivé,“ dodal.

„Je tady nějaká interpretace, o níž bude debata s Evropskou komisí na úrovni právníků, s níž už dávno komunikuje naše ministerstvo financí. Středeční debata a čtvrteční hlasování v europarlamentu byly jen politické divadlo organizované některými českými europoslanci,“ prohlásil předseda vlády ČR.

Babiš tvrdí, že z činnosti Agrofertu již neprofituje. Popřel také, že by měl zásadní slovo při rozhodování o využívání peněz EU.

„To je nesmysl. Žádný příjem ze svěřenských fondů nemám, o penězích EU jsem nikdy nerozhodoval a ani nerozhoduji. Ve všem se řídím podle Lex Babiš, se svou bývalou firmou nemám kontakt, neprofituji z ní, žádný střet zájmů nemám,“ zdůraznil.

Eurokomisař Oettinger v tomto týdnu oznámil, že EU nebude proplácet žádné žádosti o dotace Agrofertu, dokud se neprošetří údajný Babišův střet zájmů, stejně jako skutečnost, že v lednu budou systém vyplácení dotací v Česku kontrolovat auditoři EK.

Očekává, že komise co nejdříve zveřejní konečné stanovisko v celém případu, které by se mohlo stát precedentem i pro případné další případy porušování evropského nařízení o střetu zájmů v jiných zemích, i když budou v menším měřítku než u Babiše.

Česká Transparency International se domnívá, že premiér porušuje evropské nařízení o střetu zájmů, protože je konečným příjemcem výhod z fungování Agrofertu, i když ho vložil do svěřenských fondů.

Evropský parlament ve čtvrtek přijal rezoluci, v níž vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadují mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert.

Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Ministerstvo financí oznámilo, že nebude komisi takové žádosti posílat.

Podle dostupných informací získal Agrofert v roce 2017 na dotacích rekordních 2,1 miliardy korun. (sfr)