V Maďarsku schválil parlament novelu zákoníku práce, která umožňuje, aby zaměstnanci odpracovali až 400 přesčasových hodin namísto dosavadního limitu 250. Proti novele se konají bouřlivé demonstrace, policie při nich použila slzný plyn a zatkla 34 osob.

Šéf kabinetu maďarského premiéra Gergely Gulyás považuje protesty za „nezákonné“.

Vláda se rozhodla posílit bezpečnostní opatření v Budapešti a dalších městech, aby „se nenarušovaly vánoční přípravy na veřejných místech“, oznámil Gulyás.

Vláda argumentuje, že reforma bude přínosem jak pro pracovníky, tak i pro firmy, které bojují s nedostatkem pracovních sil.

Opozice tvrdí, že novela podkopává základní práva pracovníků.

„V parlamentu reprezentujeme pracující třídu. Lidé budou muset pracovat každou sobotu,“ upozornil ředitel komunikace maďarských socialistů Balazs Lang.

Proti změnám se postavily odbory a ve vzácné shodě i celá parlamentní opozice, která hodlala její schvalování minimálně zpomalit pomocí bezmála tří tisíc pozměňovacích návrhů. Vládní strana Fidesz je ovšem v pondělí všechny bezprecedentně smetla ze stolu v rámci jediného hlasování.

Opoziční poslanci se proti tomuto postupu bouřili. Předseda parlamentu nemohl kvůli chaosu schůzi řídit ze svého křesla, ale z parlamentních lavic. Hlasování provázely i další procedurální nesrovnalosti.

Před budovou parlamentu se proti „otrockému zákonu“ konala demonstrace. „Zrádci, zrádci“ a „Orbáne běž k čertu“ skandoval podle agentury Reuters zástup kolem dvou tisíc rozzlobených nespokojenců. V proniknutí do objektu jim zabránilo několik stovek policistů. (jaz)