Francií otřásají demonstrace tzv. žlutých vest, těch se nyní zalekl i prezident Macron...

Emmanuel Macron slíbil zvýšení minimální mzdy i daňové úlevy pro francouzské občany. Francouzský prezident tak reagoval na protesty tzv. žlutých vest, které už trvají po celé zemi více než tři týdny.

Hněv občanů, kteří vyšli do ulic, označil Macron za hluboký a oprávněný. Přiznal, že část viny na něm nese i on. Zároveň odsoudil násilí na demonstracích a slíbil, že obnoví v zemi pořádek. Stoupenci žlutých vest ale opatření považují za nedostatečná.

„Požádám vládu a parlament, aby udělaly, co je nezbytné, aby lidé mohli ze své práce od počátku příštího roku lépe žít,“ řekl Macron.

V projevu k národu francouzský prezident avizoval mimo jiné zvýšení minimální mzdy o 100 eur měsíčně od ledna příštího roku či vyjmutí důchodců, kteří dostávají méně než 2 000 eur měsíčně (52 000 Kč), ze zvýšení sociálních odvodů. Dosud se výjimka týkala jen důchodců s příjmem pod 1 200 eur. Odměna zaměstnanců za přesčasy by neměla podle Macrona od ledna podléhat zdanění.

Podle některých stoupenců hnutí žlutých vest je ale zvýšení minimální mzdy o 100 eur málo.

Zaměstnavatelé, kteří si to mohou dovolit, by měli podle prezidenta přispět k řešení napjaté situace a vyplatit svým zaměstnancům na konci roku prémii. Přislíbil, že by takovou mimořádnou výplatu stát nezatížil žádnými daněmi ani odvody.

Avizovaná opatření prezident v projevu z Elysejského paláce označil za „hospodářský a sociální výjimečný stav“.

Projev byl prvním veřejným vystoupením francouzského prezidenta za více než týden. Reagoval jím na protesty takzvaných žlutých vest, kterým se nelíbí růst životních nákladů i některé reformy francouzské vlády. Plánované zvýšení daně na pohonné hmoty již vláda pod tlakem ulice zrušila.

Uplynulou sobotu se na protestech sešlo 136 000 lidí. Podle aktuální bilance policie od 17. listopadu v souvislosti s protesty žlutých vest zadržela už 4 500 osob. Čtyři tisíce z nich skončily ve vazbě. (jaz)