Studentské koleje vysokých škol napříč Českem bojují stále častěji se štěnicemi, které zde vozí zahraniční studenti...

Studentské koleje vysokých škol napříč Českem bojují stále častěji se štěnicemi. Vedení kolejí se shoduje, že za to může výměnný program Erasmus, protože štěnice zde vozí zahraniční studenti.

Zprávu uveřejnil server Aktuálně.cz.

Vedení kolejí Českého vysokého učení technického (ČVUT), pod které spadá Bubenečská kolej i koleje Strahov, výskyt štěnic potvrdila.

„Výskyt těchto ploštic je v poslední době čím dál častější. Potýkají se s tím všechny univerzitní české koleje, akorát se o tom veřejně nehovoří,“ uvedl pro Aktuálně.cz Jiří Boháček, který je pověřený řízením Správy účelových zařízení ČVUT.

Štěnice se v posledních měsících vyskytují i na kolejích na Strahově nebo na Jarově, kde jsou ubytovaní hlavně studenti Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE).

Škůdci však netrápí jen Prahu. Výskyt štěnic Aktuálně.cz potvrdila například i brněnská Masarykova univerzita, Univerzita Hradec Králové nebo Technická univerzita Liberec.

Vedení kolejí se shoduje na vysvětlení, odkud se štěnice berou. Souvisí podle nich se zahraničními studenty, protože se objevují u nich na pokojích. Na brněnské Masarykově univerzitě se prý štěnice vyskytují u zahraničních studentů až z 90 procent.

„Důvodem výskytu je Erasmus, na kolejích začínají bydlet občané především z bývalých zemí Sovětského svazu a jižních států, u kterých se štěnice vyskytují. Tito studenti mají neuvěřitelný nepořádek na pokojích a nedodržují základy hygienických zásad,“ řekl ředitel Správy účelových zařízení VŠE Ota Zima pro Aktuálně.cz.

ČVUT prý likvidace štěnic stojí i půl milionu korun ročně, VŠE v Praze za ni zaplatí ročně kolem 320 tisíc korun.

Prezidentka organizace Erasmus Student Network Tereza Kadlecová výtky směrem k zahraničním studentům nekomentovala.

Podle mluvčího hygieniků Zbyňka Boublíka s sebou nízkonákladové ubytování a cestování přináší zvýšená rizika výskytu štěnic v jakékoli zemi. Hlavní je, aby v takovém případě zajistily koleje instrukce, jak se mají studenti chovat. (pel)