Počet dokončených bytů v České republice vzrostl v říjnu o více než polovinu na 3462 bytů. Počet zahájených výstaveb bytů ale meziročně klesl o 1,7 procenta na 2780. Celkově stavební výroba meziročně zpomalila růst na 10,4 procenta ze zářijového růstu 11,8 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Letošní říjen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více, po očištění o tento vliv vzrostlo stavebnictví o devět procent. Meziměsíčně po vyloučení sezónních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla stavební produkce reálně nižší o procento.

V říjnu vydaly stavební úřady 7603 stavebních povolení, o dvě procenta méně než loni. Orientační hodnota povolených staveb klesla meziročně o 1,8 procenta na 36,3 miliardy korun.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v říjnu meziročně zvýšil o 0,7 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 11,3 procenta na 39 743 korun. (jaz)