Ve Francii vypukly největší občanské nepokoje za desetiletí. Občané protestují proti snahám vlády zvýšit daně na pohonné hmoty.

Francie zvažuje vyhlášení výjimečného stavu kvůli násilným protestům obyvatelstva proti zvýšení daně na pohonné hmoty. Sobotní protesty proti zvyšování cen skončily velkými materiálními škodami. Zraněno bylo více než 130 lidí. Téměř 400 lidí skončilo ve vazbě. V Paříži byl moji jiné poškozen interiér Vítězného oblouku. Jde o nejvážnější občanské nepokoje ve Francii za více než desetiletí. 

Ministr vnitra Christophe Castaner v reakci nevyloučil vyhlášení výjimečného stavu. Mluvčí vlády Benjamin Griveaux oznámil,  že vláda posuzuje všechny způsoby, jak zabránit dalším protestům.

Francouzi v sobotu opět protestovali nejen kvůli plánovanému zvýšení cen pohonných hmot, ale proti růstu životních nákladů obecně.

Vláda chce zvýšit od ledna daň z nafty o 6,5 centu za litr a benzinu o 2,9 centu za litr. Cílem daňových patření je podpořit ekologičtější způsoby dopravy a naplnit státní kasu. Ve Francii od loňska stoupla cena benzínu o 15 procent.

Sobotních akcí se zúčastnilo celkem zhruba 75 tisíc lidí. Zraněno bylo 133 osob. Celkem 378 protestujících skončilo ve vazbě. Mezi zraněnými je 23 policistů. Hlášeny jsou značné materiální škody a pozorovatelé události označují za nejhorší občanský nepokoj ve Francii za více než desetiletí.

K protestujícím se připojily skupiny maskovaných mužů, z nichž někteří měli tyče a sekery. V Paříži převraceli a zapalovali automobily.

Ministr vnitra Christophe Castaner prohlásil, že za násilnostmi nestojí hnutí žlutých vest protestující proti plánovanému zdražení pohonných hmot a růstu životních nákladů. Situaci podle Castanera vyhrotili radikálové, kteří chtěli jen ubližovat, ničit, loupit a zabíjet. Vyzval nicméně hnutí, aby se od násilností jasně distancovalo, zároveň žlutým vestám nabídl dialog.

V Paříži bylo k zásahům povoláno 5000 policistů. Mnozí z policistů přiznali, že byli v sobotu vyčerpaní a že se cítili být ohroženi, protože měli pocit, že jich není dostatečné množství.

Mimo Paříž bylo nejvíce problémů hlášeno z měst Puy-en-Velay, Tours, Tarbes, Marseille a Dijon. Úřady nejsou schopné škody vyčíslit.

Demonstrace proti zdražování benzínu odsoudil francouzský prezident Macron. Násilí a vandalismus jsou podle něho neospravedlnitelné a nemají nic společného s poklidným vyjádřením oprávněného hněvu.

„Nic nemůže omluvit to, že jsou napadány bezpečnostní jednotky, drancovány obchody, veřejné i soukromé budovy podpalovány, ohrožováni chodci a novináři nebo že je pošpiněn Vítězný oblouk,“ prohlásil. (sfr)


Více o tématu čtete ZDE:

Žluté vesty se ve Francii masově vzbouřily proti Macronovi a vládnímu zdražování benzínu