Přijetí paktu o migraci je podle německé kancléřky klíčové...

Angela Merkelová prohlásila, že v německém národním zájmu je zlepšení podmínek migrantů na celém světě. Německá kancléřka to prohlásila při jednání o státním rozpočtu v parlamentu. Globální pakt o migraci je podle ní správný.

Šéfka německé vlády v projevu řekla, že Německo nemůže myslet jen na sebe, ale vždy musí myslet i na ostatní. Informovaly o tom Novinky.

„Potřebujeme rozumné podmínky po celém světě. Proto je v našem národním zájmu, aby se podmínky pro běžence a migranty na celém světě zlepšily,“ řekla Merkelová.

„Pakt pro migraci je správnou odpovědí na pokus o vzájemné řešení globálních problémů,“ dodala.

Připomněla, že na světě je 222 konfliktů, které zasáhly více než miliardu dětí, a OSN v jejich řešení hraje klíčovou roli.

„Nesmíme věřit tomu, že by to nějaká země mohla vyřešit sama,“ řekla Merkelová.

Samo Německo na to podle kancléřky přišlo před třemi lety, kdy vyvrcholila migrační krize a do země přišly statisíce běženců.

Proti přijetí paktu je v Německu nejen Alternative für Deutschland (AfD), ale kritické hlasy se ozývají také z vládní konzervativní unie CDU/CSU. Části konzervativců vadí, že pakt nerozlišuje mezi uprchlictvím a ekonomickou migrací.

Pakt zatím odmítá Austrálie, Spojené státy, Izrael, Česko, Polsko, Maďarsko nebo Rakousko. (jaz)