Tisíce lidí demonstrovaly v Praze proti Andreji Babišovi.

Tisíce lidí v Praze demonstrovaly proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Požadují jeho demisi kvůli kauze Čapího hnízda. Babišovo hnutí ANO naopak svolalo podporovatele jejich lídra, přišlo však jen několik desítek lidí. Babiš odstoupit nehodlá, současné dění opakovaně označil za připravenou kampaň, která ho má odstranit z politiky.

Antibabišovský průvod, který organizoval spolek Milion chvilek, vyrazil z Hradčanského náměstí. Lidé v rukách nesli transparenty, které premiéra vyzývají k demisi.

Bylo na nich třeba „Oko za oko”, „krim za Krym”, „Bureš za katr půjdeš” nebo „Odstup, Satane”.  Mávali také vlajkami EU.

Pochod pokračoval přes Karlův most k Smetanovu nábřeží, na Národní třídu až na Staroměstské náměstí. Z průvodu zaznívala hesla jako „Estébé nechceme” nebo „Slováky Slovákům”.

Několik demonstrantů si přineslo velký stříbrný balón s černým nápisem ‚Demisi!‘, který se vznášel nad zemí.

Dav provázelo několik desítek policistů.

Naopak podporovatelé Andreje Babiše se od 14 hodin začali scházet na Klárově. Na místo však dorazilo jen několik málo desítek lidí.

Na Hradčanském náměstí se odpoledne konalo menší shromáždění nazvané „Proti lži a nenávisti“, které bylo spojené s protestem Romů proti prezidentu Miloši Zemanovi a jeho výrokům na adresu Romů.

Demonstrace se konaly i v dalších městech Česka. Kolem tisíce lidí přišlo na demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi v Brně. Mnozí z nich drželi v rukou transparenty, které označovaly Babiše za podvodníka, lháře nebo agenta StB.

Protesty vyšli do ulic kvůli situaci z posledních dní. Server Seznam Zprávy publikoval video se synem Babiše. V něm Andrej Babiš junior tvrdí, že ho lidé z otcova okolí drželi na Krymu. Jeho otec si prý přál, aby zmizel kvůli kauze Čapí hnízdo.

Otec i syn v případu Čapí hnízdo čelí obvinění z dotačního podvodu. Premiér Babiš odmítá, že by byl jeho syn unesen, podle něj je psychicky nemocný. Současné dění předseda vlády opakovaně označil za připravenou kampaň, která ho má dostat z politiky.

Oslavy vyvrcholily Koncertem pro budoucnost

Od půl páté začal na Václavském náměstí Koncert pro budoucnost. Program zahájilo vystoupení Pražského výběru.

Na akci vystoupili například rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, zpěvák Vilém Čok nebo ekonom Tomáš Sedláček.

K přítomným promluvil také Lex Paulson, autor volební kampaně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který se podílel také na kampani někdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy.

Shromážděným poradil svůj recept na demokratickou společnost.

„Sdílejte to, co víte. Naučte se lépe vyjadřovat nesouhlas. Buďte vzorem pro ostatní,“ řekl.

Večer moderovali herečka Iva Pazderková nebo novinář Jindřich Šídlo.

(pel)