Angela Merkelová i Emmanuel Macron jsou pro vznik jednotné armády Evropské unie...

Německá kancléřka Angela Merkelová navrhuje, aby země Evropské unie (EU) vytvořily společnou evropskou armádu. Vyzvala k tomu během svého projevu v Evropském parlamentu. Armádu EU by chtěl i francouzský prezident Emmanuel Macron.

Podle slov Merkelové by státy Evropské unie měly „pracovat na vizi, že jednoho dne budeme mít společnou evropskou armádu“. Merkelová mluvila spíš o vzdálené budoucnosti, nikoli o aktuálním tématu. Zároveň evropskou armádu označila za „dobré doplnění NATO“.

O nutnosti vzniku společné evropské armády nedávno mluvil i francouzský prezident Emmanuel Macron. Z jeho projevu ale vyplynulo, že by si její ustavení představoval mnohem dříve než německá kancléřka.

Evropskou armádu podporuje i český prezident Miloš Zeman, naopak americká hlava státu Donald Trump tyto plány kritizuje.

Merkelová zdůraznila, že z bezprostředního hlediska by měly státy EU víc spolupracovat jak v bezpečnostní, tak v zahraniční politice. V ní by měly zvážit zrušení současného pravidla, podle kterého je možné rozhodovat jen jednomyslně. Podle Merkelové EU spíš potřebuje větší akceschopnost.

 

 

SPD myšlenku armády EU zkritizovala

SPD Tomia Okamury vydala v návaznosti na Macronův projev vyjádření, v němž vznik armády EU kritizuje:

„Hnutí SPD zásadně odmítá koncepci francouzského prezidenta Macrona na sestavení armády Evropské unie. Jde o pokus postavit v Evropě žoldnéřskou armádu, která by prosazovala zájmy Evropské unie proti členským státům. Armáda je jedním z atributů státní suverenity. Evropská unie zatím není stát a hnutí SPD udělá vše, aby se státem nikdy nestala. V současné době probíhá otevřená politická agrese Evropské unie proti Itálii, Maďarsku a Polsku. Je důvod se obávat, že se prezident Macron bude snažit doplnit možnosti evropských byrokratů o přímou vojenskou agresi a okupaci prostřednictvím jednotek Evropské unie.“ (jaz)