Odhad letošního růstu české ekonomiky se zhoršil na 3 procenta. Ještě v červencové prognóze přitom ministerstvo financí předpovídalo letošní růst na 3,2 procenta. Zhoršil se také odhad růstu ekonomiky pro příští rok a to z 3,1 na 2,9 procenta. 

Hospodářský růst by měl být v letošním roce tažen hlavně investicemi, které jsou podpořeny penězi z evropských fondů a potřebou firem inovovat technologické vybavení.

Průměrnou míru inflace letos ministerstvo financí očekává 2,2 procenta. Loni byla průměrná inflace 2,5 procenta.

Ministerstvo financí počítá proti červencové prognóze s rychlejším posilováním kurzu koruny vůči euru. Letos by měl být v průměru 25,5 Kč/EUR a příští rok 24,9 Kč/EUR. V červenci přitom počítalo ministerstvo pro letošní rok s posílením koruny na 25,6 koruny za euro a příští rok na 25,2 Kč/EUR.

Tuzemské hospodářství by podle MF mohl nepříznivě ohrozit vývoj v zahraničí i v ČR. Mezi hlavní rizika patří především brexit, tendence k nárůstu protekcionismu či problémy Itálie.

V případě domácího vývoje je rizikem pro odhadovaný vývoj nedostatek zaměstnanců s vhodnou kvalifikací. Problémem může být i pokračování rychlého růstu cen nemovitostí. (jaz)