Zakázku na opravy vagonů metra na lince C získala opět společnost Siemens. (Foto: DPP)

Zakázku na správu vlaků na trase metra C získala znovu společnost Siemens. Dopravní podnik hl. města Prahy (DPP) uzavřel s firmou smlouvu na dalších 15 let. Předpokládaná hodnota kontraktu se odhaduje kolem 7,5 miliardy korun. Podnik provede i rozsáhlou opravu vozů, která zahrnuje výměnu podvozkových rámů a modernizaci interiéru.

Informovaly o tom Lidové noviny.

Dopravce zaplatí ročně za správu 53 vozů přibližně 500 milionů korun,  za 15 let je to pak zhruba 7,5 miliardy, napsal deník. Do částky se promítají mimo jiné ceny energií nebo nájmů.

Ředitel dopravního podniku Martin Gillar uvedl, že v ceně je započtena i oprava souprav. DPP se navíc podařilo oproti první nabídce Siemensu vyjednat snížení ceny o téměř 6 procent.

Zmíněné rozsáhlé opravy budou obnášet především výměny rámů podvozků, se kterými byly v minulosti problémy. Za 530 rámů zaplatí dopravní podnik 491 milionů korun bez DPH, uvedly LN.

Současné látkové sedačky nahradí ty plastové, které lze lépe udržovat. Cestující se dočkají i modernějšího osvětlení.

Vozy M1 jezdí na lince C od roku 2000, vyrobilo je konsorcium firem Siemens, ČKD Praha a Adtranz. Protože společnosti Siemens patří technická dokumentace k vozům, neměl DPP podle LN v podstatě jinou možnost než dohodnout se právě s ní.

Siemens se o soupravy na lince C stará i v současnosti. Stávající kontrakt podniku vyprší na konci roku 2019. O vozy metra na linkách A a B se stará Škoda Transportation.

(pel)