Nová Kaledonie uspořádala referendum o odtržení od Francie (ilustrační foto: prezident Macron líbá ruku domorodé ženě na Nové Kaledonii).

Nová Kaledonie uspořádala referendum o odtržení od Francie. Důvodem byla nespokojenost zejména původního obyvatelstva s nadvládou Francie a prezidenta Macrona. Občané tichomořského souostroví projevili o referendum velký zájem. Referenda se zúčastnilo více než 80 procent oprávněných voličů.  

Souostroví Nová Kaledonie leží východně od Austrálie a má celkem zhruba 280 tisíc obyvatel. Domorodci však dnes tvoří jen 40 procent obyvatel. Zbytek jsou etničtí Evropané a potomci přistěhovalců z dalších asijských zemí a okolních pacifických území.

Francie získala Novou Kaledonii v roce 1853. V posledních třech desítkách let získala Kaledonie značnou míru autonomie.

O nezávislost na Paříži usilovali především původní obyvatelé ostrovů, Kanakové. Původní obyvatelé Nové Kaledonie tvrdí, že centrální francouzská vláda odčerpává z Kaledonie neúměrný podíl bohatství, které ostrov získává z těžby surovin.

Francie oponuje, že až 60 procent příjmů z těžby zůstává na ostrovech.

Ostrovní stát se také potýká s vysokou mírou alkoholismu a kriminality mezi mladými.

Kanakové za nezávislost bývalé trestanecké kolonie začali bojovat už před čtyřiatřiceti lety. Protest tehdy přerostl v čtyřletou občanskou válku, která si vyžádala osmdesát obětí. Kanakové se v boji střetli s evropskými osadníky.

Macron: Zvítězil mír

Podle konečných výsledků referenda se pro odtržení od Francie vyslovilo 43,6 procenta lidí voličů. Proti hlasovalo 56,4 procenta voličů.

V hlavním městě Noumée se pro nezávislost rozhodlo pouze 19,5 procenta voličů. Proti hlasovalo 80,5 procenta lidí.

Na vesnicích vyhrávala nezávislost. V hornickém městě Thio, domově domorodých Kanaků, se pro odtržení od Francie vyslovilo přes 83 procent voličů.

Prezident Macron v reakci prohlásil, že většina voličů se vyjádřila pro to, aby Nová Kaledonie zůstala francouzská.

„Vítěz je jasný, je jím mír,“ řekl Macron.

Poslední územní ztráty zaznamenala Francie v 70. a 80. letech 20. století. V roce 1977 se od ní odpojilo africké Džibutsko a v roce 1980 vyhlásil samostatnost melanéský ostrov Vanuatu. (sfr)