Do Evropy by mohla přijít až 1 miliarda lidí, varoval premiér Andrej Babiš. Bude usilovat o to, aby se ČR nepřipojila ke globálnímu paktu o migraci...

Migrace nemůže být lidským právem, uvedl premiér Andrej Babiš. Narážel tak na globální pakt OSN o migraci. Varoval také, že pokud by se migrace stala všeobecným právem, do Evropy by pak mohla přijít až 1 miliarda uprchlíků.

Babiš to řekl v rozhovoru pro deník Právo.

„Nemůžeme deklarovat nějaké všeobecné právo se přestěhovat do jiné země třeba kvůli klimatu nebo chudobě. Chceme pomáhat, ale migrace nemůže být lidským právem,“ uvedl Babiš pro Právo.

Podle něj je pak neslučitelný s migrační politikou ČR, ohrožuje suverenitu země a stírá rozdíly mezi legální a nelegální migrací. I proto je český premiér proti přijetí dokumentu.

„Je to nepřijatelné, protože pak by se do Evropy klidně mohla nastěhovat miliarda lidí. Pakt sice lidem dává obecné právo na migraci, už ale neřeší, jestli pak migranti budou u nás mít právo pracovat, chodit do školy nebo pobírat sociální dávky,“ popsal.

„Světové výdaje na zbrojení jsou 1739 miliard dolarů ročně, to je přes 39 bilionů korun, tedy asi 30krát víc, než je rozpočet ČR. Kdyby se tolik nezbrojilo a část peněz se vydala na boj proti chudobě, pak by nebyly tendence se stěhovat do Evropy a Spojených států, které teď brání svoji hranici armádou,“ dodal.

Český premiér ale není jediný, komu se dohoda nezamlouvá. Svůj souhlas měsíc před ratifikací odvolalo Rakousko. Už dříve se odmítly připojit Spojené státy a Maďarsko. Negativně se k paktu staví i Polsko.

Babiš chce ve Sněmovně navrhnout, aby také Česko ke globálnímu migračnímu paktu nepřistoupilo. Vláda by o tom měla jednat příští týden.

Globální pakt o migraci předběžně schválily všechny členské země OSN s výjimkou USA. Jde o nezávaznou dohodu, která má být oficiálně přijata na schůzce v Marrákeši 10. a 11. prosince.

(pel)