Nemocenská se v Česku bude vyplácet již od prvního dne nemoci.

Nemocenská se v Česku začne znovu proplácet od samého začátku nemoci. Poslanci schválili návrh ČSSD na změnu zákona. Lidé tak budou moci od července příštího roku dostávat nemocenskou od svého zaměstnavatele i v prvních 3 dnech nemoci.

„Mám z toho velkou radost, vyhrál zdravý rozum,“ řekla po schválení zákona ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD, která zákon navrhla.

Pro ČSSD to byla i podmínka vzniku menšinové vlády s ANO. Babiš tak nařídil svým poslancům, aby zákon schválili.

Pro přijetí zákona bylo 128 ze 189 přítomných poslanců. Pro hlasovali zástupci ČSSD, ANO, komunisté, Piráti a také někteří lidovci.

Pouze poslanec za ANO Pavel Juříček, který byl od začátku odpůrcem návrhu, hlasování vynechal. Před tím v rozpravě řekl, že to povede k nárůstu nemocnosti asi o 4 procenta. Firmy si s tím podle něj poradí, ale bude to negativní dopad na státní rozpočet.

Nemocenská by se měla od začátku nemoci znovu vyplácet od července 2019. Zaměstnanci mají dostávat i v prvních třech dnech nemoci 60 procent denního vyměřovacího základu.

Karenční dobu, tedy to, že se v prvních dnech nemocenská nevyplácí, zavedla bývalá vláda Mirka Topolánka z ODS. Ústavní soud ji k pololetí 2008 zrušil, Topolánkův kabinet neproplácení nemocenské prosadil znovu, ale snížil odvody firmám. Ústavní soudci už tuto úpravu nechali v platnosti.

Nyní nedostávají zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci nic. Náhradu mzdy jim poskytuje od čtvrtého do čtrnáctého dne nemoci zaměstnavatel, a to tři pětiny průměrného denního výdělku. Od patnáctého dne se dávky poskytují z pojištění. (jaz)