V Británii začala žadatele o sociální dávky prověřovat umělá inteligence.

Vážná hrozba pro všechny zneužívače sociálních dávek se rozbíhá ve Spojeném království. Ve Velké Británii začala všechny žadatele o sociální dávky prověřovat umělá inteligence a to i na sociálních sítích. Pokud tam například najde žadatelovy fotky z dovolené u moře, přijde dotyčný o sociální dávky. Cílem zapojení „Velkého Bratra“ je odhalování podvodů se sociálními dávkami v Británii.

Zneužívání sociálních dávek kriminálními gangy a různými podvodníky stojí britské ministerstvo práce a sociálních věcí podle odhadů asi 1,2 miliardy liber ročně (přibližně 35 miliard korun). To je přibližně stejná částka, jakou britský rozpočet ročně vynaloží na fungování ministerstva zahraničí s jeho více než stovkou velvyslanectví po celém světě.

Pro boj se zneužíváním sociálních dávek byla proto nasazena umělá inteligence. Programy schopné autonomního uvažování nyní posuzují všechny žádosti o sociální dávky na základě dokumentovaných minulých zneužití. V nových žádostech budou hledat znaky charakteristické pro podvodné jednání.

Jakmile bude nějaká žádost označena robotem za podezřelou, bude přesunuta k vyšetření lidskému týmu, který provede vlastní prověrku žadatele.

Umělá inteligence je schopna provést miliony takových prověření za dobu, ve které by člověk prostudoval jenom pár žádostí.

Před nasazením umělé inteligence měli zaměstnanci ministerstva práce a sociálních věcí kapacitu pouze na kontrolu žádostí, u nichž dostali nějaký tip od úřadů práce.

Nyní bude možné provést mnohem více žádostí a hlavně prověřit tisíce a tisíce různých dat a ukazatelů, které umožní vyhledat falešné žádosti a zastavit výplaty dávek.

Roboti na sociálních sítích

Vedle posuzování vlastní žádosti a dat, které má ministerstvo o žadateli k dispozici, bude umělá inteligence schopna prověřit aktivitu žadatele na sociálních médiích a srovnat jeho status ve virtuálním světě s tím, co uvádí ve své žádosti.

Když pak někdo například zveřejní na svém Facebooku fotky z dovolené v Thajsku, jeho žádost o sociální dávky bude vyhodnocena jako podezřelá.

Stejně tak sdílení na sociálních sítích svých sportovních úspěchů v běhu a v posilovně bude znamenat stop pro kladné vyřízení žádosti o dávky z důvodů invalidity.

Umělá inteligence je navíc vedle prověřování žádostí o sociální dávky schopna samostatně zpracovat asi polovinu všech žádostí a tím výrazně zefektivnit a zrychlit celý proces.

Ze strategie britské vlády v oblasti inovací jasně plyne, že Britové mají v plánu se stát do roku 2030 nejvíce inovativním státem v zavádění umělé inteligence. Strategie odhaduje, že do roku 2035 by uměla inteligence zpracovávající obrovská kvanta dat měla být schopná britské ekonomice přinést celkem dalších 630 miliard liber (cca 18,3 bilionů Kč).

Česko jde opačně

Česká republika se v této oblasti vydává přesně opačným směrem. Namísto zavádění progresivních technologií, které by byly schopné bez zátěže další byrokracií odhalit ono malé procento skutečných podvodníků, zavedla vláda plošné požadavky a regulace (typicky EET), které zatíží fakticky úplně všechny a podvodům zabrání pouze v omezené míře. (mar)