Novým brazilským prezidentem bude „trumpovský“ Jair Bolsonaro, který proslul svými radikálními názory...

Novým prezidentem Brazílie bude kandidát krajní pravice Jair Bolsonaro. V prezidentských volbách kandidoval za koalici nazvanou Brazílie nade vše, Bůh nade vše. Jeho radikální postoje byly zřejmě i důvodem, proč ho začátkem září na volebním mítinku jeden z jeho odpůrců pobodal. 

Bolsonaro vyhrál volby díky podpoře téměř 58 milionů Brazilců, tedy získal 55,18 procenta hlasů, zatímco jeho levicový soupeř Fernando Haddad 44,87 procenta.

Bolsonaro platí za politika s krajně pravicovými názory, přezdívá se mu brazilský Trump. V politice začínal jako radní Ria de Janeiro v roce 1988, od roku 1991 je federálním poslancem.

Za 30 let politické kariéry vystřídal téměř deset pravicových stran, letos vstoupil do Liberálněsociální strany (PSL), které je nyní předsedou. V prezidentských volbách kandidoval za koalici nazvanou Brazílie nade vše, Bůh nade vše.

Proslul řadou kritických výroků na adresu etnických menšin, žen či homosexuálů. Za urážku poslankyně dostal pokutu a za kritiku Afroameričanů si vysloužil obvinění z rasismu.

Jeho radikální postoje byly zřejmě i důvodem, proč ho začátkem září na volebním mítinku jeden z jeho odpůrců pobodal.

Bolsonaro skončil s vážným zraněním v nemocnici, odkud byl propuštěn týden před začátkem prvního kola prezidentských voleb. I z nemocničního lůžka ale vedl kampaň přes sociální sítě.

V předvolební kampani Bolsonaro slíbil nižší daně, liberalizaci držení zbraní či snížení věkové hranice pro ukládaní trestů vězení (ta je nyní 18 let). Na svém twitterovém účtu také před druhým kolem voleb slíbil, že jako prezident sníží počet ministerstev a zprivatizuje státní podniky.

Bolsonarovi kritici se obávají, že bývalý armádní kapitán, kterému se stýská po vojenské diktatuře, by mohl omezit občanské svobody a podrývat ústavu. Kvůli politikovým výrokům si také dělají starosti o práva menšin.

(pel)