Senátní volby 2018: Nejvíce senátorů získala ODS. Babišovo ANO a ČSSD byly drtivě poraženy. Ve druhém kole přišlo k volbám do Senátu žalostných 16,5 % voličů. (Ilustrační foto ze schůze Senátu).

ODS a STAN vyhrály volby do třetiny Senátu. ODS ve druhém kole senátních voleb získala 10 senátorských křesel. STAN si vybojoval 5 křesel. Drtivě poraženy byly ANO a ČSSD, jež v horní komoře Parlamentu získaly po jednom křesle. Uspěli všichni kandidáti, kteří se letos ucházeli o post prezidenta. Hned v 1. kole před týdnem byl do Senátu zvolen Jiří Drahoš. Ve druhém kole vyhráli Pavel Fischer i Marek Hilšer.

Z 27 míst v Senátu jich 10 získala ODS. STAN získal 5 křesel.

Dvě senátní křesla si vybojovala KDU-ČSL.

Po jednom křesle získali ČSSD, ANO, Piráti a 7 menších uskupení či nezávislí.

Druhého kola senátních voleb se zúčastnilo 16,49 % voličů, což je druhá nejnižší účast v historii voleb samostatné České republiky.

„My to přičítáme dobrým kandidátům. Vrací se silná ODS,“ komentovala úspěch ODS místopředsedkyně strany Alexandra Udženija.

Za ODS ve druhém kole jasně vyhráli například teplický senátor Jaroslav Kubera, mladoboleslavský starosta Raduan Nwelati či někdejší policejní prezident Martin Červíček.

Pro vládní ANO, ČSSD i opoziční lidovce skončily senátní volby fiaskem.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek ještě před zveřejněním prvních průběžných výsledků oznámil na celostátní konferenci KDU-ČSL, že již znovu nebude obhajovat předsednickou funkci.

Bělobrádek prohrál souboj s bývalým policejním prezidentem Martinem Červíčkem (ODS) výrazným rozdílem 56,6 ku 43,53 procentům.

Jaroslav Kubera (ODS), který opětovně obhájil senátorské křeslo, oznámil, že již nebude primátorem Teplic. Chce se naplno věnovat práci v Senátu.

Nejsilnější klub

KDU-ČSL sice ve volbách do Senátu neuspěla (Jiří Čunek zvolen v 1. kole, ale v kole druhém uspěl jen Patrik Kunčar), ale jejich senátorský klub bude mít zřejmě 16 členů, stejně jako klub ODS.

Nejsilnější klub v Senátu bude mít zřejmě STAN se 17 senátory. Mohl by tak získat právo navrhnout svého šéfa horní komory parlamentu.

V současné době je předsedou Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Fiasko ANO a ČSSD

Vládní ANO mělo ve druhém kole senátních voleb celkem deset kandidátů. Uspěl z nich však jediný a to ředitel nestátní neziskové organizace Pontis v Šumperku Miroslav Adámek.

ANO tak bude mít v Senátu celkem 7 senátorů.

Předseda strany Andrej Babiš uznal, že ANO dopadlo v senátních volbách mizerně, s čímž prý počítal.

Poukázal také na nízkou volební účast, která podle něho ukazuje skutečný názor lidí na Senát. Navrhl tedy opětovně jednokolový volební systém.

Druhá vládní strana, ČSSD, získala také jediného senátora, když uspěl karvinský starosta Petr Vícha. Ten porazil jedinou kandidátku komunistů, Miladu Halíkovou.

ČSSD bude mít nově 11 senátorů. Dosud jich měla 23. Šéf sociálních demokratů Jan Hamáček uznal, že ČSSD už není nejsilnější levicovou stranou.

Komunisté poprvé v historii českého Senátu nebudou mít žádného zástupce. (sfr)