Babiš prosazuje přímou volbu starostů. V Praze chce pro prohře ANO začít fandit Čižinskému.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš plánuje, že po prohraných volbách v Praze bude Janu Čižinskému z hnutí Praha Sobě. Podle Babiše je Čižinský dobrý starosta a slušný člověk. Babiš to uvedl v rozhovoru pro deník Právo.

„Myslím, že Praha jednoznačně ukázala, že skvělý výsledek má pan Čižinský (lídr sdružení Praha sobě), dobrý starosta a slušný člověk. Pokud budou držet s Piráty zásady, které jsem vždy podporoval, tedy nekumulace funkcí, transparentnost, budu jim klidně fandit,“ uvedl Babiš.

Hnutí ANO skončilo v komunálních volbách do pražského magistrátu až na 5. místě. Volby v Praze vyhrála ODS.

Obě strany však zřejmě skončí v opozici. Vládnout bude koalice Pirátů, Čižinského hnutí Praha Sobě a dalších stran sdružených do volebního subjektu s názvem Spojené síly pro Prahu, v němž dominují Jiří Pospíšil a Hana Marvanová.

Babiš v rozhovoru zopakoval, že si přeje, aby ANO na pražském magistrátu odešlo do opozice.

Vyslovil se také pro zavedení většinového volebního systému a zejména přímé volby starostů.

„Pokud by fungoval většinový systém nebo v komunálu spíš přímá volba starostů, pak by v Brně, kde jsme vyhráli, byl znovu primátor Vokřál,“ prohlásil Babiš.

„A ve většině krajských měst bychom měli primátory taky. Lidé jsou naštvaní, říkají, proč jsme byli volit, když vás obešli.“

„Vokřál byl v Brně oblíbený primátor, vytvořil širokou koalici, vymetl kmotry. Pokud tedy nemáme většinový systém, měli bychom přemýšlet o přímé volbě starostů,“ podotkl šéf hnutí ANO. (sfr)