Migranti prý do Evropy zavlekli opičí mor, tvrdí lídr SPD Tomio Okamura. (Ilustrační foto)

Migranti prý zavlekli do Evropy západonilskou horečku a opičí mor. Varoval před tím lídr SPD Tomio Okamura. Podle odborníků však jde o nesmysl. Západonilská horečka se totiž nepřenáší z člověka na člověka, o druhé zmiňované nemoci dokonce nikdo z oslovených lékařů nikdy neslyšel.

Na Okamurův příspěvek na facebooku upozornil Nový deník. Místopředseda sněmovny tvrdí, že se v posledních dnech v zemích Evropské unie objevily případy západonilské horečky a opičího moru, na něž zemřeli čtyři lidé včetně české ženy.

„Tyto případy mají bez jakékoliv pochyby souvislost s ilegální migrací. Hnutí SPD dlouhodobě upozorňuje, že s migrační politikou EU přímo souvisí obrovská zdravotní rizika pro populaci Evropy,“ napsal Okamura.

Podle odborníků však za případy západonilské horečky lidé migrující z Afriky nemohou.

„Je to naprostá hovadina. Západonilská horečka je infekce zoonotická, jejím zdrojem jsou tedy zvířata, především koně a ptáci. Přenos z člověka na člověka je možný pouze teoreticky,“ uvedl přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa pro Nový deník.

Virus podle něj navíc šíří komáři. Na dotaz, zda zná nemoc opičí mor uvedl, že to nezná a nikdy tento termín neslyšel.

https://www.facebook.com/tomio.cz/videos/175138920055027/

A pochyby o Okamurově tvrzení měli i další odborníci. Že se nemoc na lidi přenáší z ptáků přes komáry, potvrdila i viroložka Hana Zelená ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

„Západonilská horečka není přenosná z člověka na člověka. Opravdu tedy nehrozí, že by se člověk nakazil touto horečkou při přímém kontaktu s migrantem,“ uvedla Zelená pro Eurozprávy.

Žádný z lékařů oslovených Novým deníkem nikdy dříve neslyšel o opičím moru.

Podle Zelené existují opičí neštovice, které se přenášejí pouze blízkým kontaktem imunitně slabého člověka s opicí.

Internetový vyhledávač zná opičí mor jako dětskou hru. V té jsou některé děti opičáky a snaží se „opičím morem“ nakazit ostatní hráče tím, že se jich dotknou. Pokud jsou nakaženi, můžou je jiné děti zachránit jejich přesunutím na žíněnku.

Aktivista podal trestní oznámení

Advokát a aktivista vystupující pod pseudonymem Prasman Dunka nařkl šéfa SPD Tomia Okamuru z šíření poplašné zprávy a podal na něj trestní oznámení.

Podle Dunky je Okamurovo tvrzení nepravdivé, což dokládá odkazem na veřejné zdroje.

„Západonilská horečka je virové onemocnění, které je způsobeno flavavirem. Původce choroby se obvykle dostává do lidského organismu ze slinných žláz infikovaného komára,“ citoval popis infekce z Wikipedie.

Zároveň také upozornil, že onemocnění „opičí mor“ vůbec neexistuje.

(pel)