Referendum o brexitu se podle britské premiérky opakovat nebude...

Britská premiérka Theresa Mayová vyloučila, že by se mohla opakovat možnost dalšího referenda o brexitu, tedy hlasování o vystoupení Velké Británie z Evropské unie (EU). Na výroční konferenci Konzervativní strany zároveň prohlásila, že současné návrhy EU na podobu brexitu nepřijme. Otevřená je tedy i možnost brexitu bez dohody.

Konzervativci stále nenašli shodu v otázce podoby odchodu z EU. Mayová připomněla, že strana byla v pohledu na EU rozdělena vždy. Zdůraznila, že politici musí respektovat výsledky referenda o vystoupení z Unie. Zároveň chce hledat dobré obchodní a bezpečností vztahy se zeměmi EU.

„Jsou našimi blízkými přáteli a spojenci a měli bychom zajistit, že to tak zůstane,“ prohlásila.

Vyzvala stranu, aby zaujala pragmatické stanovisko a vykročila ke kompromisu.

„Pokud se vydáme různými směry v honbě za perfektním brexitem, riskujeme, že skončíme úplně bez brexitu,“ pohrozila.

Odmítla vyloučit možnost odchodu bez dohody, protože v takovém případě by její vyjednávací pozice byla mnohem horší a musela by přijmout návrhy EU.

„To by v současnosti znamenalo přijmout jednu ze dvou možností. Buď dohodu, která nás ponechává v EU v pozici satelitu, zachovává volný pohyb osob, obrovské roční platby a znemožňuje nám uzavírat obchodní dohody s ostatními zeměmi. Nebo dohodu, která odřezává Severní Irsko, část této země, a ve skutečnosti ji ponechává v celní unii. Ráda bych dnes odsud vyslala jasnou zprávu. Nikdy nepřijmeme ani jednu z těchto možností,“ řekla a vysloužila si dlouhý potlesk.

Konference měla stranu sjednotit, to se ale podle pozorovatelů nepodařilo. Jedním z nejhlasitějších kritiků oslabené premiérky, bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, ve svém projevu na sjezdu vládní brexitový plán ostře kritizoval a označil ho za podvod. Dočkal se aplausu a ovací vestoje. (jaz)