Praha začala se stavbou bytovek pro státní zaměstnance a sociálně slabší občany. (Foto: Vizualizace přestavby sídliště Černý most, IPR Praha)

Praha začala na Černém mostě stavět 8 nových bytových domů pro tzv. dostupné bydlení. Byty budou určeny pro sociálně znevýhodněné skupiny a také pro státní zaměstnance, například ve zdravotnictví nebo školství. Výstavba má být dokončena v roce 2022 a náklady budou 840 milionů korun.

Informoval o tom magistrát.

Na Černém Mostě vyroste osm čtyřpatrových a pětipatrových domů celkem se 182 byty.

„Součástí budou například parkovací místa, realizace příjezdových komunikací a zastávek autobusů, sadové úpravy a dětská hřiště. Projednává se i možnost výstavby zdravotnického zařízení,“ uvedl radní pro bydlení Radek Lacko (ANO).

Byty by měly být určeny pro státní zaměstnance ve vybraných profesích, mladé rodiny a seniory nebo pro lidi ve složité ekonomické situaci.

Město stavbu financuje z fondu rozvoje dostupného bydlení. V tom je několik miliard korun získaných zejména z privatizace stávajícího bytového fondu.

S podobou projektu však nesouhlasí Praha 14. Podle tamní radnice je projekt zastaralý a neodpovídá současnému stavu okolní zástavby a rekreačních ploch.

Zastupitelstvo městské části na svém zasedání uložilo radě, aby město vyzvala k přepracování záměru využití území tak, aby respektoval současné urbanistické členění lokality a návaznost na parku U Čeňku.

„Je také nutné, aby město v souvislosti se záměrem v lokalitě zajistilo dostatečnou dopravní obslužnost a potřebnou občanskou vybavenost,“ řekl starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09).

Praha podle dřívějších vyjádření plánuje stavbu dalších bytových domů, například v Dolních Počernicích. Více než tři stovky bytů pro ekonomicky znevýhodněné skupiny obyvatel mají vzniknout také přestavbou hotelu Opatov na Jižním Městě.

(pel)