Europarlament navrhl potrestat Maďarsko za údajné pošlapávání evropských hodnot. Budapešť však mluví o malicherné pomstě příznivců migrace...

Evropský parlament navrhl potrestat Maďarsko kvůli vážnému ohrožení evropských hodnot. Tamní vláda krok Bruselu označila jako malichernou pomstu příznivců migrace. 

Maďarský premiér Viktor Orbán v Evropském parlamentu všechny výtky týkající se porušování demokracie a dodržování principů právního státu a základních práv odmítl.

„Maďarsko neustoupí tomuto vydírání, Maďarsko bude chránit své hranice, zastaví ilegální migraci a bude bránit svá práva. A dokonce i před vámi, pokud to bude nutné,“ prohlásil Orbán.

Podle něj chce Brusel potrestat Maďary za to, že odmítají volit socialisty a přeměnit svou vlast v „zemi přistěhovalců“.

Ministr zahraničí Péter Szijjártó krok také odsoudil a považuje ho za „malichernou pomstu“ politiků podporujících imigraci vůči Maďarsku. Šéf maďarské diplomacie rovněž řekl, že Budapešť bude hledat právní cestu, jak se proti rozhodnutí europarlamentu postavit.

Bezprecedentní rezoluce kritizuje Orbána za to, že ohrožuje nezávislost justice, snaží se kontrolovat média, a zmiňuje se také o vládním klientelismu nebo nesrovnalostech při čerpání evropských dotací.

Zpráva vypracovaná pod vedením nizozemské poslankyně za Stranu zelených Judith Sargentiniové uvádí, že ve středoevropské zemi je ohrožen právní systém.

Sankční řízení může vést až k tomu, že by Maďarsko přišlo o hlasovací právo v Radě. To by ale musely ještě schválit vlády 27 členských zemí EU. Polsko už mnohokrát avizovalo, že využije právo veta a tento krok zablokuje.

Pro doporučení, aby Evropská komise zahájila řízení, hlasovalo 448 zákonodárců, 197 bylo proti.

(pel)