Andrej Kiska (napravo) založí na Slovensku novou politickou stranu...

Slovenský prezident Andrej Kiska sice nehodlá kandidovat v příštích prezidentských volbách, chystá se však založit novou politickou stranu. Podle průzkumů by mohla ohrozit i stranu Roberta Fica Smer.

Čtyři roky požívala hlava slovenského státu Andrej Kiska u veřejnosti vysoké důvěry. S napětím se očekávalo, jestli se pokusí kdysi neznámý podnikatel křeslo v prezidentském sídle obhájit. Oznámením, že o další období v Grasalkovičově paláci usilovat nebude, své příznivce letos v květnu prezident zklamal jen napůl.

Kiska se totiž podle všeho chystá utkat o vedení země ve volbách do Národní rady; záměr usilovat o parlamentní angažmá se dá v jeho projevech číst několik měsíců. Už v květnu prohlásil:

„Slovensko potřebuje změnu vládnutí. A cítím osobní zodpovědnost za to, abych takové změně pomohl.“

Jasnější signál o svých plánech pak vyslal na červencovém multižánrovém festivalu Pohoda: „Je potřeba převzít moc.“

Kiska se ale pravděpodobně nepřidá k žádné ze stávajících uskupení; podle informací několika slovenských periodik tým dosluhujícího prezidenta naopak připravuje zcela novou politickou stranu. Její název zatím není známý.

Podle průzkumů si Kiska vede poměrně dobře a nový politický subjekt má potenciál brát všem ostatním. Mohl by získat dvacet až třicet procent hlasů.

Hodně utrpět může dosavadní lídr opozice liberální Sloboda a solidarita. Právě ta měla ambici vystřídat v čele vlády sociální demokraty Roberta Fica. (jaz)