Fotbalový míč od Putina je v USA problém. Trump chtěl dát kopačák synovi. Republikán Graham se však bojí, že je v balónu ukryto odposlouchávací zařízení.

Trumpův kopačák je v USA problém. Fotbalový míč z ruského mistrovství, který prezident Putin v Helsinkách aroval Donaldu Trumpovi, zkoumají americké tajné služby. Musí jej podrobit přísné kontrole, stejně jako ostatní dary, které dostane prezident. Informovala o tom americká média.

Prezident Trump dostal míč veřejně na tiskové konferenci od hlavy Ruské federace Vladimira Putina. Trump při té příležitosti oznámil, že tento kopačák věnuje svému dvanáctiletému synovi Barronovi, který fotbal rád hraje.

Tento dar kritizovali mnozí Trumpovi političtí soupeři. Republikánský senátor Lindsey Graham dokonce vyslovil podezření, že uvnitř míče je odposlouchávací zařízení.

K pečlivé prověrce fotbalového míče vyzval i ředitel amerických zpravodajských služeb Dan Coates.

Americký zákon zakazuje prezidentům, aby od cizích vlád přijímali dary v hodnotě větší než 390 dolarů (8600 korun). Kvůli tomu musel prezident Obama strčit do archivu míče a další dary, které dostal od kancléřky Merkelové. Jejich cena totiž dosáhla částky 557 dolarů.

Stejně tak musel Trumpův předchůzce odložit do archívu fotbalový dres s podpisem Lionela Messiho. Odhadní cena totiž činila 1700 dolarů.

Osud daru od prezidenta Putina tak závisí na ocenění hodnoty míče. Oficiální cena fotbalového míče mistrovství světa v ruskučiní 165 dolarů, což je pod povolenou hranicí pro dary.

I kdyby cena povolenou částku překročila, má prezident Trump ještě možnost míč pro syna z archivu vykoupit… (sfr)