Putin chce řešit situaci válkou zmítaného Donbasu, ovládaného proruskými silami, referendem. Plán na lidové hlasování předložil údajně v Helsinkách Trumpovi.

Putin chce údajně uspořádat ve válečném Donbasu referendum o nezávislosti na Ukrajině. Při pondělní schůzce v Helsinkách to ruský prezident údajně navrhl Donaldu Trumpovi. Ten požádal Putina o utajení návrhu tak, aby si plán mohl promyslet. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Putin údajně navrhl uspořádat referendum v separatisty ovládaných oblastech Donbasu s tím, že by plebiscit o nezávislosti pomohl vyřešit dlouhotrvající konflikt na východě Ukrajiny.

Putin podle agentury předložil svůj návrh na referendum pod mezinárodním dohledem na východě Ukrajiny jako důkaz snahy vyřešit čtyři roky trvající konflikt.

Trumpova reakce naznačuje pružnější přístup Spojených států k této otázce.

Putinovy návrhy znepokojily ukrajinské představitele, protože Trump minulý týden nevyloučil možnost uznat ruskou anexi Krymu.

Povstání proruských separatistů v Donbasu začalo jen krátce poté, kdy Rusko převzalo Krym.

Ukrajina nabídla oblastem v Donbasu ovládaným proruskými separatisty autonomii pod svou vládou. Podporuje také záměr rozmístit zde mezinárodní mírové síly.

Separatisté v Donbasu uspořádali referendum o vyhlášení nezávislosti již v květnu 2014.

USA a EU však jeho výsledky odmítly a Kyjev označil referendum za frašku.

Rusko uvedlo, že respektuje hlasování, podle kterého 96 procent voličů podpořilo odtržení od Ukrajiny. V roce 2017 Rusko oznámilo, že bude uznávat dokumenty a doklady vydané separatisty v Donbasu.

Putin ve Washingtonu

Trump požádal svého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona, aby pozval ruského prezidenta na podzim do Washingtonu. Podle agentury Reuters Bolton už odeslal pozvání pro Putina.

Možné datum Putinovy návštěvy Bílý dům neupřesnil, odmítl i sdělit případné další podrobnosti. Média spekulují, že summit se může konat při zářijové schůzi Valného shromáždění OSN. (sfr)