Hnutí Žít Brno chce prosadit přijetí desítek migrantů do Česka.

Hnutí Žít Brno chce prosadit přijetí desítek migrantů z Itálie. Dopis se žádostí hnutí pošle českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a italskému premiérovi Guiseppemu Contemu. Uvedl to náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno).

V Brně tvoří koalici ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, TOP 09 a Strana zelených.

Primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) uvedl, že už dnes v Brně žije přes 2000 lidí z islámských zemí a 1000 arabsky hovořících.

„Přijmout další desítky migrantů nikomu neublíží,“ řekl Hollan.

Podle něj nehrozí, že by se přijetím pár lidí strhla přijímací vlna.

„Česká republika má dobrou azylovou politiku. Ti lidé musejí projít řízením, takže nehrozí, že sem budou proudit desítky tisíc,“ podotkl.

V Brně působí i úředníci a pracovníci neziskového sektoru, kteří jsou podle Žít Brno schopní uprchlíkům pomoct. Brno chystá i strategii pro integraci cizinců, která má pomoci řešit jejich život, bydlení i práci.

Koaliční partneři hnutí Žít Brno iniciativu odmítli. Podle náměstka primátora Martina Andera (SZ) je to od hnutí nerozvážné teatrální gesto, které akorát zkomplikuje pomoc potřebným.

„Pomáhat lidem ohroženým například válkou je potřeba a vláda má v rámci České republiky dostatek kapacit na to, aby účinnou pomoc nabídla. Integraci a pomoc je potřeba poctivě a realisticky připravovat a projednat. To se v případě plánu Žít Brno neděje,“ řekl Ander pro ČTK.

ČR dlouhodobě odmítá přerozdělování migrantů mířících do Evropy z islámských zemí. Babiš o víkendu odmítl italskou žádost o pomoc se 450 migranty.

Conte ho pozval do Itálie, aby o migraci jednali. Babiš je ochotný s ním mluvit, chce ho přesvědčit o českém stanovisku k migraci. Premiéři hledají společný termín schůzky.

(pel)