Za poslední 4 týdny utonulo ve Středozemním moři kolem 600 uprchlíků...

Za poslední čtyři týdny utonulo ve Středozemním moři 600 lidí včetně batolat. Jde o polovinu ze všech dosavadních úmrtí v oblasti v letošním roce. Nejméně 410 z 600 utonulých zemřelo v mezinárodních vodách mezi Maltou, Itálií a Libyí.

„Bezohlední pašeráci, kteří neberou ohledy na lidské životy, nadále ohrožují lidi tím, že je nakládají do chatrných a pro cestu na moři nevhodných plavidel. Ve Středozemním moři je proto zapotřebí plně fungující záchranný systém,“ uvedli k situaci Lékaři bez hranic.

K neštěstí došlo v době, kdy už ve Středozemním moři nebyly přítomné záchranné lodě nevládních organizací.

„Evropští politici obviňovali záchranná plavidla nevládních organizací operujících v mezinárodních vodách v této oblasti z toho, že jsou povzbuzujícím faktorem pro lidi na útěku. Nedávné události na moři ovšem ukazují, že zoufalí lidé utíkají z Libye bez ohledu na přítomnost (či nepřítomnost) záchranných lodí na moři. Násilí, chudoba a konflikty vedou k tomu, že lidé riskují své životy i životy svých dětí,“ doplnili Lékaři bez hranic.

Lékaři bez hranic mají ve Středozemním moři zdravotnický tým na lodi Aquarius, kterou provozuje organizace SOS Mediterranee. Aquarius v současné době kotví v přístavu francouzského Marseille. Do oblasti pátracích a záchranných operací plánuje návrat koncem července. (jaz)