Ministryně spravedlnosti Taťána Malá opisovala i ve své druhé diplomce...

Na ministryni spravedlnosti Taťánu Malou se valí další problém. Poté, co se zjistilo, že v roce 2011 opisovala v diplomové práci při studiu práv na bratislavské Panevropské vysoké škole, vyšlo nyní najevo, že se stejného přečinu dopustila i v roce 2015, kdy získala na brněnské Mendelově univerzitě inženýrský titul. 

Malá podle informací Práva opisovala od studentky Zity Pavlišové, která práci na obdobné téma sepsala dva roky před ní. Malé při obhajobě textu opět „pomohl“, jako v případě práv, nedokonalý počítačový systém srovnávání akademických textů s jinými veřejně dostupnými zdroji, který její opisování neodhalil.

Obě školy přiznávají, že dnes už by jí takové práce neprošly.

Mluvčí Mendelovy univerzity Jiřina Studénková v pondělí zveřejnila, že z 25 stránek teoretické části diplomové práce Malé se zhruba 11 překrývá s prací Pavlišové v citovaných odstavcích z odborné literatury.

Podle Studénkové to ale neznamená, že šlo o plagiát.

„Výsledky diplomové práce Malé jsou originální, statisticky zpracované a řádně popsané,“ uvedla.

Jenže Právo porovnalo obě práce s citovanými pasážemi z dané odborné literatury a přišlo na to, že Malá nečerpala z knih, ale přímo z diplomové práce své předchůdkyně.

Pro srovnání, název práce Malé byl Mikroklimatické podmínky v chovu králíků v roce 2005 a titul Pavlišové byl Hodnocení mikroklimatických podmínek v chovu králíků.

Malá přitom Pavlišovou vůbec necituje a odkazuje se na původní literaturu, ze které ale prokazatelně nečerpala.

Jak přiznala mluvčí Mendelovy univerzity, primární publikace s oběma pracemi nikdo nesrovnával.

„Byly pouze porovnávány diplomové práce, které měly podobné téma, ale do původních zdrojů, z kterých vycházely, se zpětně nešlo,“ uvedla k tomu Studénková.

Doplnila, že vědcům, kteří diplomku Malé zkoumali, předloží problém opisování parafrází nové ministryně jako podnět, aby věc prošetřili ještě jednou.

Sama Malá se nejdříve obhajovala vyjádřením univerzity o tom, že pouze čerpala z podobné literatury. Potom, co ji Právo konfrontovalo s výsledky analýzy a požadovalo reakci, se nová ministryně odmlčela. (jaz)