Podle Okamury je německá kancléřka Merkelová (na koláži vpravo) šílená. A na Evropu se prý valí "největší pohroma od konce druhé světové války".

Kancléřka Merkelová je podle šéfa SPD Tomia Okamury „šílená“, protože svým přístupem k nelegální migraci zdevastovala Evropu na celé další generace „jen proto, že neviděla na dva tři roky dopředu“. Opětovnou důvěru německých voličů v loňských volbách získala Merkelová proto, že v Němcích vyvolala pocit, že ovládají Evropu, uvedl Okamura v rozhovoru pro Právo.

„Pochopil jsem, že v Německu ne-existuje jediná protibruselská strana, ani AfD to není. Němci mají pocit, že Evropu vedou, že jsou lídři. A Merkelová probouzí v Němcích ten pocit, že všechno vedou a řídí, že všichni skáčou po jejich,“ prohlásil Okamura.

„Oni chtěli vždy vést Evropu, v tom národu to je. Podobné pocity mají Američané, Rusové i Číňané,“ podotkl předseda SPD.

Německou kancléřku Angelu Merkelovou považuje za mentálně nezpůsobilou k výkonu funkce.

„Ta ženská je šílená, zdevastovala Evropu na celé další generace jen proto, že neviděla na dva tři roky dopředu,“ prohlásil Okamura s odkazem na fakt, že v roce 2015 „pozvala“ do Evropy migranty, aniž by dopředu odhadla problémy, které tím vzniknou.

Okamura také nadále tvrdí, že německá kancléřka rozhodovala o složení Babišovy druhé vlády.

„Babiš do toho ale vnesl jiné světlo poté, co mu podle spekulací německého Tageszeitungu v dubnu zavolala Merkelová“.

„Mě to udivilo, ale nepřekvapilo. Babiš má přece spoustu osobních zájmů v Německu a potřebuje se zalíbit v EU, už kvůli dotacím. V dubnu ale nastal zlom, i my jsme ho cítili. Najednou došlo k obratu, Babiš dal ČSSD najednou strašně nadstandardní podmínky,“ podotkl šéf SPD.

„Bylo vidět, že je jeho cílem sestavit to s ČSSD z nějakých superzávažných důvodů. Je nepřijatelné, aby český premiér byl ovlivňován zahraničními státy, jakou má dělat politiku.“

Okamura ostře kritizoval koaliční vládu, kterou Babiš sestavil se sociálními demokraty.

„Vláda, ve které je ČSSD, je vláda proimigrační a probruselská. V německých médiích otevřeně kolují spekulace, že na vytvoření této druhé české vlády měla zásluhu Angela Merkelová,“ nadnesl Okamura.

„Babiš místo toho, aby sestavil vlasteneckou vládu, tak sestavil pro-bruselskou a proimigrační koalici. Takovou vládu nikdy nemůžeme podpořit, je to zcela v rozporu s naším programem,“ oznámil Okamura.

Ten také odsoudil zatím poslední summit lídrů EU, který se snažil hledat řešení migračního problému. Summit byl některými politiky i médii označen za úspěch kvůli tomu, že byly odmítnuty migrační kvóty.

„Řekněme si na rovinu, že ten úspěch byl díky vítězství vlasteneckých stran v Itálii. Kdyby nedošlo k tomu, že straně Liga se podařilo uchopit ministerstvo vnitra, a tím vznikl masivní tlak na to, aby se přestali přijímat migranti, tak by ten summit dopadl úplně jinak. Absolutně to není zásluha Andreje Babiše ani jiných evropských socialistů. Je to jen díky Itálii,“ okomentoval summit Okamura.

Podle něho se summit neshodl na tom, že by byla odmítnuta stávající vlna ilegální migrace.

„Summit řekl, že odmítá kvóty a hledá jiné řešení, jakým způsobem pokračovat v azylové politice,“ konstatoval Okamura.

Ten tvrdí, že se „blíží něco mnohem horšího, než jsou uprchlické kvóty a to v podobě revize dublinských dohod.

„Kvóty aspoň měly být zastřešeny počtem. To, co se připravuje, Dublin IV, tam není žádná kvóta, tam má být nastaven centrální přerozdělovací mechanismus bez jakýchkoli počtů. Dále a dále se nám to začne vymykat kontrole,“ zdůraznil Okamura.

„Předstupněm těchto kroků je nejen připravovaný Dublin IV, ale i marrákešská deklarace. Kromě toho se připravuje jednání v OSN, kde je jednoznačný tlak na to, abychom se otevřeli migrantům a aby evropské státy závazně přijímaly migranty z Afriky a islámských zemí.“

„Blíží se na nás největší pohroma od konce druhé světové války,“ prohlásil v rozhovoru Okamura.

„Dochází na moje slova, že jediné řešení je nulová tolerance nezákonné migrace. Nechci poslouchat muezziny, jak svolávají k modlitbě, jak se děje v zemích západní Evropy,“ dodal. (sfr)